Uber na balkanski način: Stoje umesto da voze

Neki vozači Ubera u Zagrebu uveli su balkanski način rada u ovu multinacionalnu kompaniju.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2016.

10:55

Uber na balkanski način: Stoje umesto da voze
Foto: Thinkstock

Jedan korisnik Ubera na Facebooku se požalio da mu vozač učestalo odbija vožnje. Nakon što korisnik zatraži vožnju, vozač odbije pod izgovorom da ima tehničkih problema, iako je na aplikaciji prikazan kao aktivan, odnosno raspoloživ za vožnju.

Zašto to rade? Zato što Uber vozačima plaća određenu naknadu ako imaju manje posla. Deo vozača u Zagrebu, naravno, tu pogodnost zloupotrebljava. Stoje na parkingu i ubiru naknade, umesto da voze.

Iz Ubera su pojasnili kako funkcioniše taj suistem naknada za stajanje.

"Broj naručenih vožnji i dostupnih automobila svakodnevno varira, tako da našim vozačima-partnerima dajemo podsticaje za korišćenje platforme. Uber svojim partnerima-vozačima garantuje satnice u određenom vremenskom razdoblju.

Ako je u tom vremenskom razdoblju vozač ostvario manje prihode od vožnji od garantovanih, Uber će u vidu bonusa pokriti razliku između stvarnih vožnji i garantovane satnice.

To nam omogućava da spojimo hiljade korisnika koji su preuzeli aplikaciju s autom ali i smanjuje prosečno vreme potrebno da vas vozač pokupi", kažu iz Ubera.

Uber je prošlog mjeseca došao u sukob s vozačima zbog snižavanja cena od 25 odsto.

Vozači su tada stupili u štrajk, što su iz Ubera demantovali. Jedan od vozača koji se tada javio Indexu kaže da i je po novim cenama posao neisplativ.

"Vozači odbijaju voziti za Uber po ovim cenama jer poslujemo s gubitkom, pa Uber traži nove vozače. Većina vozača je istakla da po ovim cenama posluju s gubitkom, što i je istina. Kao prvo snizili su cene usluge za 25 odsto bez da su uopšte razgovarali s vozačima”.

“Po starim cenama sam za 6 radnih dana nedeljno po 8 sati u koje nije uračunato vreme pranja i čišćenja zarađivao oko 2.000 kuna mesečno. Ostalo je išlo na troškove za gorivo, davanja prema državi za penziono, zdravstveno i porez, za amortizaciju vozila te za pranje i čišćenje vozila", rekao je prošlog meseca jedan od Uberovih vozača za Index.

Iz Ubera su smanjenje cena objašnjavali željom za većim angažmanom vozača. Iskustva s ostalih tržišta pokazala su da sniženje cena donosi više posla vozačima, no izgleda da je vozačima u Hrvatskoj plaćeno stajanje na parkingu interesantnije od plaćene vožnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: