RS se žali: Srbija nam odvlači investitore

Kompanija Biteks, bivši Nikola Tesla, traži partnere, ali su oni upitni jer Srbija, kako kažu, povoljnijim uslovima odvlači investitore iz Republike Srpske.

Region

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2016.

10:39

RS se žali: Srbija nam odvlači investitore
Foto: Thinkstock

Iako predstavnici Vlade Republike Srpske razgovaraju sa dva potencijalna partnera o pokretanju pogona i to je upitno jer Srbija povoljnijim uslovima odvlači investitore od RS.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je za poslovni portal Capital.ba da Ministarstvo trenutno pregovara sa Italijanima i sa još jednim partnerom.

„Mislim da smo na dobro putu da to rešimo. Međutim, trenutno nam predstavlja problem to što Srbija daje izuzetno povoljne uslove i svi predstavnici kompanija koji su poslednjih meseci bili na razgovoru kod mene, posle toga su otišli u Srbiju i tamo su i ostali“, rekao je Đokić.

On je naglasio da Srbija samo za zapošljavanje njenih građana daje daleko veći iznos nego RS.

„Srbija daje 5.000 evra po jednom zaposlenom kao direktan podsticaj, a osim toga daje i opremu i obejkte u kojima se obavlja delatnost tako da je to izuzetno povoljno za one koji su ovde hteli da dođu, a odlaze u Srbiju“, rekao je Đokić.

On je dodao da je za Vladu RS najbitnije da radnici „Biteksa“ budu angažovani kod nekog poslodavca koji će nastaviti da obavlja tekstilnu delatnost u pogonima u Bileći.

Inače, firma „Nikola Tesla“, koja odnedavno nosi naziv „Biteks“ radila je za nemačku firmu „Štajman“, ali je došla u probleme nakon što je ta nemačka komapnija otišla u stečaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: