Dubrovčani ljuti na Kroaciju: I mi bismo do SAD

Letovi između Njujorka i Dubrovnika mogli bi da se realizuju naredne godine, ako se može verovati na reč lokalnim vlastima.

Region

Izvor: B92, EX-YU Aviation News, Slobodna dalmacija

Utorak, 24.05.2016.

18:11

Dubrovčani ljuti na Kroaciju: I mi bismo do SAD
(Foto: Beta/AP)

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić već traži partnere. Međutim, u tamošnjoj javnosti snažnije od vesti o eventualnom letu za Njujork odjeknula je primedba Vlahušića da Kroacija erlajnz ne radi dovoljno na tome da ta linija bude njena.

Iz Kroacija erlajnza su saopštili da “Vlahušić govori neistine i da ne preuzima odgovornost za javno izgovorenu reč”.

“Cilj Grada Dubrovnika, a to ćemo tražiti i od Kroacije erlajnz, Ministarstva turizma i Ministarstva saobraćaja je da se uspostavi 7 letova svake nedelje na relaciji Frankfurt -Dubrovnik i četiri puta nedeljno Brisel - Dubrovnik, kao i jeftine karte za Dubrovčane. Ako to nisu u stanju da urade, neka kažu koji je nacionalni razlog da ta kompanija postoji. Takođe u fazi smo razgovora sa više američkih avio-prevoznika i radimo na tome da se uvede direktni let Njujork - Dubrovnik dva puta nedeljno”, rekao je Vlahušić.

On je dodao da će i s predstavnicima Rajan era otvoriti pregovore.

Govoreći konkretno o letovima za Njujork, Vlahušić je rekao da se broj posetilaca iz SAD ka Dubrovniku utrostručio u poslednjih pet godina, zbog čega i traže direktnu vezu.

Regionalni mediji prvo su preneli da je za Vlahušića “neprihvatljivo da turisti iz Amerike u Dubrovnik dolaze preko Beograda”, što je on kasnije demantovao izjavivši da je komentar izvučen iz konteksta i precizirao da bi bilo idealno da postoji direktna linija.

Oglasila se i Kroacija erlajnz, koja ističe kako je činjenica da kompanija od Dubrovnika ne naplaćuje apsolutno ništa za održavanje letova prema Dubrovniku.

“Kad bi neko subvencionisao letove, tada bi građani mogli da lete i besplatno. Međutim, subvencije su u Evropskoj uniji zabranjene”, navode u saopštenju i dodaju da je Kroacija, iako u procesu restrukturiranja, na sopstveni rizik uvela novu liniju Dubrovnik – Nica.

Navode da ove turističke sezone avioni kompanije direktno povezuju Dubrovnik sa četiri hrvatska i devet međunarodnih odredišta.

“Ukoliko su tačne informacije iz medija da grad Dubrovnik o uvođenju još dva leta nedeljno na istoj relaciji razgovara s drugim avio-prevoznikom, u Kroacija erlajnzu možemo samo izraziti iznenađenje i razočaranje činjenicom da razgovori o uvođenju dodatnih rotacija nisu obavljeni i sa nama.”

Prema trenutnoj statistici najbrojniji gosti Dubrovnika su Britanci, zatim domaći gosti, Nemci, Francuzi, pa gosti SAD i Koreje, tako da bi linija do SAD bila popularna, prenose mediji.

To potvrđuje i izjava ambasadora Hrvatske u SAD Joška Para, koji je otkrio da se "intenzivno razgovara o uvođenju direktne avio-linije između SAD i Hrvatske".

"Ambasada je pokrenula razgovore sa važnim igračima, kako bismo istražili mogućnosti uspostave direktnih letova za Hrvatsku. Učinićemo sve ne bismo li ostvarili tu ideju", rekao je pre nekoliko dana ambasador Paro.

Hrvatski ambasador nije otkrio ko su "igrači" s kojima pregovara, ali je tada dodao da razgovori nisu podstaknuti novom linijom "Er Srbije", već time što hrvatska vlada poslednjih godina kada su u pitanju letovi za SAD nije učinila baš ništa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: