Strah za sezonu: Hrvati ucenjuju i traže više para

Hrvatskim poslodavcima, posebno onima koji posluju na ostrvima i priobalju, nedostaje na hiljade radnika, a Hrvati neće ni da čuju za uslove zaposlenja.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2016.

17:07

Strah za sezonu: Hrvati ucenjuju i traže više para
Foto: Thinkstock

Tačan broj, kažu, nije moguće izračunati, ali reč je o manjku dramatičnih razmera, oko 40.000 koji bi, upozoravaju, mogao da ugrozi i čitavu turističku sezonu, piše Slobodna Dalmacija.

Predstavnici Hrvatskog udruženja poslodavaca izložili su na sastanku ovaj problem resornim ministrima, Nadi Šikić, ministrki rada, i Antonu Klimanu, ministru turizma.

http://adv.slobodnadalmacija.com/www/delivery/lg.php?bannerid=0&campaignid=0&zoneid=293&loc=http%3A%2F%2Fwww.slobodnadalmacija.hr%2Fnovosti%2Fhrvatska%2Fclanak%2Fid%2F312879%2Fgazde-u-soku-sezonci-nas-ucjenjuju-i-traze-vece-place&cb=7af932999f"Apsurdno je da, s jedne strane, imamo velik broj nezaposlenih, a, s druge, da nam nedostaje radnika spremnih za rad u realnom sektoru", požalili su se HUP-ovci ministrima, tražeći od njih rešenje za ovu neobičnu situaciju.

A rešenje se, kako oni smatraju, krije u povećanju broja radnih dozvola za strance.

Ugostiteljstvo i turizam su pri tome posebno zakinuti jer je za sve poslove koje ovi sektori nude, od recepcije preko kuhinje do hotelske sobe, i to za čitavu zemlju, odobreno tek 85 dozvola. Tačnije, ako HUP-ovce pitate, 85 smešnih dozvola. Koje su "planule" za sat vremena.

“Sistav je nakaradan. Nema pravog proračuna šta nam i koliko toga treba. Ovo što imamo tek je "copy-paste" od lani, a lani smo imali "copy-paste" od pred prošle godine, i tako stalno, a da niko ozbiljno ne promisli politiku zapošljavanja stranaca. Kad bi se odblokirao sistem izdavanja radnih dozvola za radnike iz Bosne i Hercegovine, sve bi bilo puno lakše”, kaže Natali Komen Bujas, direktorka HUP - udruženja ugostiteljstva i turizma.

Uostalom, ministri su ostali šokirani kad su na spomenutom sastanku čuli da svega 10 odsto prijavljenih reaguje na pozive sa Zavoda za zapošljavanje kad im se nudi sezonski posao. Neće, rečeno je, ni da čuju uslove zaposlenja.

“Prvi put se suočavamo s ucenama. Radnici doslovno ucenjuju poslodavce i traže od njih isplatu dnevnica, platu u neto iznosu, plaćen smeštaj, režije...”, ističe Komen Bujas.

“S obzirom na to da je leto pred vratima, za neke neće biti drugog rešenja, biće prisiljeni da povećaju platu ako misle da dođu do radne snage”, smatra Natali Komen Bujas, ističući kako je najveća potraga za kuvarima i konobarima, piše Slobodna Dalmacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: