Naopako? "Sezonci nas ucenjuju, traže veće plate"

Teška vremena su došla na hrvatskom tržištu rada, ali ne za radnike, nego za poslodavce.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 22.05.2016.

14:28

Naopako?
(Foto: Thinkstock.com)

Drastičan manjak sezonskih radnika mogao bi ugroziti čitavu turističku sezonu, piše Slobodna Dalmacija.

Posla ima, ali samo retki žele da rade, tvrde gazde. A upravo je to tema koju su predstavnici Hrvatskog udruženja poslodavaca izložili su na vanrednom sastanku resornim ministrima.

Traže strane radnike

"Apsurdno je da, s jedne strane, imamo velik broj nezaposlenih, a, s druge, da nam nedostaje radnika spremnih za rad u realnom sektoru", požalili su se HUP-ovci ministrima, tražeći rešenje za ovu neobičnu situaciju.

A rešenje se, iz njihovog ugla krije u povećanju broja radnih dozvola za strance, pišu regionalni mediji. Ugostiteljstvo i turizam su pri tome posebno zakinuti jer je za sve poslove koje ovi sektori nude, od recepcije preko kuhinje do hotelske sobe, i to za čitavu zemlju, odobreno tek 85 dozvola. Koje su "planule" za sat vremena.

"Sistem je nakaradan. Nema pravog računa što nam i koliko toga treba. Ovo što imamo tek je" copi-paste "od lani, a lani smo imali" copi-paste "od pre, i tako stalno, a da niko ozbiljno ne promisli politiku zapošljavanja stranaca. Kad bi se odblokirao sistem izdavanja radnih dozvola za radnike iz Bosne i Hercegovine, sve bi bilo mnogo lakše”, kaže Natali Komen Bujas, direktorka HUP - udruženja ugostiteljstva i turizma.

"Prvi put se suočavamo sa ucenama. Radnici doslovno ucenjuju poslodavce i traže od njih isplatu dnevnica, platu u neto iznosu, plaćen smeštaj, režije", komentariše Bujas.

Ali nisu poslodavci jedini koji se žale. Da su malo fleksibilniji i skrupulozniji, uzvraća druga strana, problema ne bi bilo. I da su plate malo više. Zapravo, znatno više.

Na aktuelnu temu osvrnuo se i bivši ministar rada Mirando Mrsić.

"Temeljeći svoj pristup na pogrešnim postavkama, zaključak predstavnika HUP-a i predstavnika Vlade apsolutno je netačan i smatram ga pritiskom na zastupnike kako bi se što brže i lakše progurao Zakon o strancima koji će poslodavcima omogućiti jeftinu radnu snagu. Iako u sezonskim delatnostima postoje problemi , koje bi Vlada zajedno sa poslodavcima mogla rešiti, nedostatak radne snage nije među njima”, kaže, između ostalog, Mrsić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: