Hrvati hoće da dokažu: Roba iz EU je podvala

U Hrvatskoj će biti sprovedeno istraživanje o (ne)podudarnosti kvaliteta proizvoda u novim i starim članicama EU.

Region

Izvor: Tanjug, Poslovni dnevnik

Četvrtak, 19.05.2016.

08:11

Hrvati hoće da dokažu: Roba iz EU je podvala
Foto: Freeimages

Po izboru hrvatskih građana, analizi će, između ostalog, biti povrgnuti kinder čokoladno jaje, margarin unilever rama, instant kafa jakobs krenung, pepsi-kola.

Kako su najavile poslanica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan i direktorka Hrvatske agencije za hranu Andrea Gros Bošković, analizom će biti obuhvaćeni i jogurt od jagode firme Danone aktivija, sos za testeninu barila arabijata, sprajt plus i deterdženti kupljeni u Nemačkoj i Hrvatskoj, prenosi Poslovni dnevnik.

Dodaje se da je istraživanje u Češkoj otkrilo da je 14 od 24 testirana proizvoda nižeg kvaliteta i ima višu cenu nego u starim članicama Unije.

Zbog tih rezultata, rekla je Borzanova, u Strategiju za jedinstveno tržište EU u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta proguran je amandman o toj problematici.

Gros Boškovićeva je izjavila da "proizvodi koji će biti testirani nisu nužno različitog kvaliteta" i da se ne smeju unapred stavljati u negativan kontekst.

"Kao nezavisna institucija garantujemo da će ispitivanja biti odrađena profesionalno", dodala je ona, piše Poslovni dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: