Don Don: Jedina fabrika tosta biće u Srbiji

Slovenačka pekarska kompanija Don Don otvoriće dogodine fabriku za proizvodnju tosta u Srbiji, koja će biti jedina takva u grupi i snabdevaće sva tržišta.

Region

Izvor: B92, Jelena Stjepanoviæ

Sreda, 18.05.2016.

12:10

Don Don: Jedina fabrika tosta biće u Srbiji
Foto: Don Don

Don Don, koji posluje u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, uložiće u novu fabriku više od četiri miliona evra, a predviđanja su da će biti otvoreno 20 novih radnih mesta, izjavila je novinarima srpskih medija članica Uprave Don Dona i jedan od osnivača kompanije Alenka Mozetič Zavrl.

"Mislim da ćemo na jesen biti spremni da potpišemo ugovore za opremu, zatim i pripremimo prostor. Takođe moramo se dogovoriti sa dobavljačima sirovina kako bi sve funkcionisalo bez zastoja”, rekla je Zavrl i istakla da će ta fabrika snabdevati tostom kupce na svim tržištima na kojima Don Don posluje.

Zavrl nije mogla da za sada otkrije u kom gradu će ta investicija biti realizovana.

Kako je dodala, ono na čemu kompanija insistira i zalaže se jeste dobijanje industrijskog proizvoda iz čiste proizvodnje. "Time se postiže trajnost proizvoda bez konzervansa, kako bismo mogli da ga distribuiramo i dostavljamo na veće daljine", objasnila je.
Alenka Mozetiè Zavrl (foto: Don Don)
Prema njenim rečima, Don Don ima planove za širenje poslovanja u narednom periodu i zbog toga prate situaciju na tržištu, ali za sada nema najava za nove investicije.

Vreme je, kako je kazala Zavrl, takvo da su u planu prevashodno nove akvizicije. "Nije vreme za ulaganje u nove kapacitete, vreme je za akvizicije i povezivanje i na taj način postizanje rasta svih nas", rekla je ona.

Kompanija Don Don nedavno je kupila Pekaru Grosuplje, koja je decenijama bila deo Merkatora, a izdvojena je nakon što je hrvatski Agrokor preuzeo tog slovenačkog trgovca.
Foto: Don Don
Zavrl je kazala da je integracijom Pekare Grosuplje u grupu Don Don stvorena najveća industrijska pekara na tržištima bivše Jugoslavije.

Kompanija trenutno ima 1.300 zaposlenih i saradnika u Srbiji, oko 100 ih je u Hrvatskoj, dok u Sloveniji radi njih oko 300.

Don Don planira zajedno sa Pekarom Grosuplje tokom 2016. oko 100 miliona godišnjeg prometa. Grupa posluje u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj i Hrvatskoj, a u planu je širenje na tržišta Rumunije i Albanije.

Od 2008. godine od kada posluje u Srbiji, Don Don je uložio više od 50 miliona evra u unapredenje proizvodnje, proširenje asortimana i recepture, edukaciju zaposlenih i otvaranje novih radnih mesta.
Foto: Don Don
Prema rečima Zavrl, Don Don na tržištu koje pokrivaju industrijske pekare u Srbiji, ima oko četvrtinu udela. Kako je kazala, u kompaniji su zadovoljni poslovanjem u Srbiji, koje im je i omogućilo dalje investiranje i širenje, pre svega u kupovinu Pekare Grosuplje.

Kako kaže, marže su u svim zemljama u kojima posluju vrlo slične, ali su zato uslovi poslovanja u Srbiji teži pre svega zbog velikog udela sivog tržišta, ali i obavaze da deo proizvodnje mora biti i tzv. narodni hleb.

Kako je objasnila, Don Don je na srpskom tržištu suočen sa nelojalnom konkurencijom, koja zapošljava radnike na crno, ne plaća porez i ne ispunjava druge finansijske obaveze.
Foto: Don Don
U Srbiji je, kako je navela, situacija takva da na jednom velikom tržištu zapravo ima mnogo malih tržišta i da je svaki grad zapravo tržište za sebe.

“Zato mogu da prodaju hleb po 28 dinara i teško je onda ponuditi kvalitetan hleb koji košta 300 dinara”, navela je članica Uprave Don Dona i dodala da unapređenje i edukacija tržišta mora biti zajednički zadatak i proizvođača i trgovaca.

“Mi smo na drugim tržištima radili zajedno sa trgovcima na tome i podigli smo na viši nivo”, kazala je Zavrl i dodala da Don Don sa druge strane radi i na poboljšanju kvaliteta žitarica koje se gaje u Srbiji, što takođe nije na zadovoljavajućem nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: