Najteži korak u istoriji Crnogoraca ka Srbiji

Radovi na izgradnji auto-puta od Bara do granice sa Srbijom počeli su betoniranjem temelja za noseće stubove mosta Moračica u donjem delu reke Morače.

Region

Izvor: Beta

Utorak, 17.05.2016.

09:36

Najteži korak u istoriji Crnogoraca ka Srbiji
(Foto: Thinkstock.com)

Time je otpočela gradnja do sada najmodernije saobraćajnice u Crnoj Gori.

Istovremeno, obavljene su sve pripreme za probijanje tunela Veternik na prvoj deonici auto-puta od Podgorice do Kolašina.

Most Moračica i pomenuti tunel su dva građevinski najzahtevnija objekta na toj deonici, dugoj oko 40 kilometara.

Most Moračica, kako je saopšteno iz kineske kompanije "China Road and Bridge Corporatio"(CRBC), imaće nekoliko nosećih stubova, a glavni će biti visok 158 metara.

Nadmorska visina na kojoj će se graditi prva deonica auto-puta je od 63 do preko 1.100 metara, što govori o složenosti građevinskog poduhvata.

Prva deonica auto-puta treba da bude završena u maju 2019. godine. Tada će iz Podgorice u Kolašin moći da se stigne za 25 minuta, a sada je potrebno gotovo sat i po.

Auto-put od Bara do granice sa Srbijom biće dug oko 170 kilometara. Izgradnja te saobraćajnice biće najsloženiji građevinski poduhvat u istoriji Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: