Makedonci zabrinuti: Nastavak ovog scenarija...

Guverner Narodne banke Makedonije, Dimitar Bogov, izjavio je da "ukoliko se politička kriza produži do kraja godine, ekonomski rast će dostići najviše 1,6 odsto

Region

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.05.2016.

17:30

Makedonci zabrinuti: Nastavak ovog scenarija...
Foto: Thinkstock

Kako je rekao, nastavak krize je za sada najrealniji scenario, pa će ekonomski rast umesto 3,5 odsto dostići najviše 1,6 procenata.

Bogov je na konferenciji za medije predstavio prolećne prognoze makedonske centralne banke za domaću ekonomiju, i dva moguća scenarija ekonomskih kretanja od kojih osnovni, optimističniji scenario, koji podrazumeva brzo stabilizovanje političke krize u toj zemlji, predviđa ekonomski rast od 3,5 procenta.

Međutim, guverner je rekao da alternativni scenario, koji sama Narodna banka ocenjuje kao najrealniji, predviđa produbljivanje nepoverenja građana i kao rezultat toga rast tražnje za devizama, povlačenje depozita iz banaka i smanjenje privatne potrošnje.

"Istovremeno, prema ovom scenariju se očekuje i povećanje nepoverenja investitora, kako stranih, tako i domaćih, što znači manji priliv investicija budući da politička nestabilnost deluje na investitore", naveo je on.

Prema njegovim rečima, centralna banka uz to predviđa i nepovoljnija kretanja na tržištu rada, kao i povećanje rizika za finansiranje ekonomije.

"Sve to će dovesti do slabljenja kreditne aktivnosti, manjeg izvoza, smanjenja deviznih rezervi i svakako nižeg ekonomskog rasta", izjavio je Bogov, precizirajući da bi rast BDP-a u toj situaciji iznosio tek 1,6 odsto.

Prema ovom crnjem i u isto vreme realnijem scenariju makedonske centralne banka, ove godine će poslovne banke odobriti samo 3,0 odsto više kredita u odnosu na 2015, dok se prema osnovnom scenariju, bez efekata političke krize, očekuje da rast kreditiranja dostigne 6,8 procenata. S druge strane, očekuje se rast depozita za 2,3 odsto.

Guverner Bogov, kako navodi Kapital, ni dana nije krio da je u aprilu bilo velikog povlačenja depozita iz banaka, ali je sakrio od javnosti iznos novca koji je izvučen sa bankarskih računa.

Narodna banka je, prema njegovim rečima, odlučila da preduzme nekoliko monetarnih mera, među kojima i podizanje osnovne kamate sa 3,25 na 4,0 odsto, a, kako je dodao, preduzimaće mere sve dok se situacija u potpunosti ne normalizuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: