Banka Srpske ide u likvidaciju, oduzeta i dozvola

Agencija za bankarstvo Republike Srpske oduzela je dozvolu za rad Banci Srpske i pokrenula postupak likvidacije, prenosi poslovni portal Capital.ba

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.05.2016.

15:54

Banka Srpske ide u likvidaciju, oduzeta i dozvola
(Foto: Thinkstock.com)

"Od dana oduzimanja dozvole za rad, Banci Srpske u privremenoj upravi zabranjuje se da se bavi bankarskim delatnosima iz člana 87. Zakona o bankama RS", navedeno je u Rešenju Agencije.

Kako prenosi Capital.ba, likvidaciju i oduzimanje dozvole Banci Srpske predložio je privremeni upravnik banke Petar Mićić u izveštaju koji je dostavio Agenciji 5. aprila.

U tom izveštaju je konstatovano da se stanje u banci ne može poboljšati u meri da ispunjava minimalne uslove kapitala i stopu adekvatnbosti kapitala propisane zakonom.

Agencija se poziva na konstataciju Mićića da akcionari nisu ispoštovali rok koji je Agencija odredila za dostavljanje konačnog plana aktivnosti za sprovođenje neophodnih mjera za otklanjanje nepravilnosti u poslovanju banke i poboljšanje njenog finansijskog stanja sa utvrđenim rokovima za sprovođenje tih aktivnosti.

Rešenje je doneto 27. aprila, a na snagu stupa danom objavljivanja u Službenim novinama.

Ukupni depoziti u Banci Srpske iznose oko 150 miliona maraka (76,6 miliona evra) od čega su osigurani depozito oko 55 miliona maraka. Nakon što i zvanično bude pokrenuta likvidacija sigurno će biti isplaćeno 55 miliona KM osiguranih depozita, jer se radi u ulozima građana i firmi čiji pojedinačni iznosi ne prelaze 50.000 KM i čiju isplatu garantuje Agencija za osiguranje depozita BiH.

Preostalih 95 miliona KM koji nisu osigurani biće isplaćeno u skladu sa raspoloživim novcem od naplate kredita i prodaje imovine banke. Među neosiguranim depozitima najviše je novca javnog sektora, piše Capital.ba.

Agencija za bankarstvo RS uvela je privremenu upravu u Banku Srpske 16. novembra prošle godine zbog toga što nije radila u skladu sa Zakonom o bankama RS i drugim zakonskim i podzakonskim propisima. Od tada su i blokirani svi depoziti u ovoj banci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: