Penzija sa 67 ujedinila političare HR - svi protiv

Najavljena reforma penzionog sistema u Hrvatskoj, koja između ostalog predviđa odlazak u penziju sa 67 godina i to od 2028, izazvala je revolt.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.05.2016.

14:32

Penzija sa 67 ujedinila političare HR - svi protiv
(Foto: Thinkstock.com)

Nije ljuta samo opozicija već i u najuticajnija vladajuća HDZ Tomislava Karamarka, kojoj takva reforma, kako se smatra, može samo štetiti.

Deo članova te stranke smatra, naime, da bi im ova reforma mogla naneti znatnu štetu na lokalnim izborima i ističu da je HDZ do sada uvek isticao brigu za sve ljude, dok je ovaj projekt potpuno obrnut.

"Neka premijer Tihomir Orešković formira svoju listu i samostalno izađe na izbore s ovakvom reformom. Sigurno će osigurati, ne jedan, nego sledeća dva mandata", ironično je za zagrebački Jutarnji list komentiralo više istaknutih članova HDZ-a.

Dodaju da se s ovakvim projektom ne može dobiti podrška te da u programu HDZ-a to nigde nije stajalo.

Na opasku da iza reforme stoji ministarka iz njihovih redova Nada Šikić, jedan od sagovornika ovog zagrebačkog dnevnika kaže da postoji velika razlika između stava stranke i stava pojedinaca iz vlade.

I Boris Kunst, stručnjak za radno i socijalno pravo bivši predsednik HDZ-ovog Odbora za rad koji je nedavno dao ostavku na tu poziciju, nije zadovoljan predloženom reformom penzionog sistema.

"Slažem se da se penzioni sistem mora reformirati, kao i službe koje tamo rade jer su inertne i ne rade kvalitetno. Odlazak u penziju sa 67 godina nije ništa novo, to je definisano za vreme prošle vlade, a na osnovu zahteva Evropske komisije, a novost je da se u to ide deset godina ranije", kaže Kunst.

On misli da to ne ide HDZ-u u prilog.

Osim toga, dodao je, Hrvatska će sa ovakvom reformom biti među prvim članicama koje će to početi da sprovode, a ne vidi razlog tome, osim da je neko nekome očito hteo da se veoma dopadne u EK.

"Ako je odlazak u penziju sa 67 godina ono na čemu počiva reforma, onda to nema smisla. To nije penziona reforma", kaže Kunst i dodaje da se isticanje takvih stvari obično koristi kako bi se prikrilo neimanje vizije za reforme.

" Mi ne pričamo o vitalnim stvarima - o otvaranju radnih mesta i projektima koji će to ostvariti. Ne može nam pomoći nikakva mirovinska reforma bez otvaranja radnih mesta i uvođenja reda u penzioni sistem", naveo je.

Neće nam, tvrdi on, pomoći ni trošenje novca iz EU za prekvalifikacije jer su ti ljudi opet za godinu, dve bez posla.

"Sve to nije rešenje, Evropa je davno definirala zanimanja budućnosti, a kod nas još uvek nije usklađen sistem obrazovanja s potrebama tržišta rada. A nije pokrenuta ni reforma tržišta rada", ističe Kunst koji je, kaže, duboko razočaran što se ništa ne pokreće.

Smatra da je koalicija s Mostom naštetila HDZ-u.

"HDZ je bio stranka koja je uvek bila onaj jezičak na vagi kod donošenja ključnih odluka. A sad kad smo u teškoj gospodarski krizi pokušava se s nekim eksperimentima. Mi smo u situaciji koja ne trpi eksperimente, gubimo novac i vreme koje se ne može vratiti. Od reformi nema još ništa. Sada se puno priča o prodaji imovine. Nije teško biti stručnjak za nešto prodati, ali trebaju nam stručnjaci za privući kapital. Žao mi je što je HDZ pristao na ovakvu igru. To će zasigurno imati posledice za stranku", zaključio Kunst.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: