Hrvati uvoze radnike - traže pilote, pastire...

Mnogi lekari u potrazi za boljim primanjima postali su nova generacija gastarbajtera pa ih u Hrvatskoj, prema medijima, manjka između 900 do čak 4.000.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 01.05.2016.

15:58

Hrvati uvoze radnike - traže pilote, pastire...
(Foto: Thinkstock.com)

Stoga ne iznenađuje odluka Vlade o kvotama za uvoz lekara. Za 2016. traže njih pet sa specijalističkom obrazovanjem, pet 'običnih' doktora kao i pet iz dentalne medicine. Po kojem će receptu 15 stranaca sa diplomom lekara spasiti katastrofalnu situaciju s kadrovima u zdravstvu, taj recept nažalost i dalje ostaje nepoznat.

Lista odobrenih kvota međutim, otkriva niz (ne) logičnih detalja uprkos velikom talasu iseljavanja mladih Hrvata.

Da niko, uprkos više od 200 hiljada nezaposlenih, neće u pastire šuška se već dugo, pa Vlada dopušta 20 dozvola i za uvoz pastira.

Nisu samo pastiri brojem 'potukli' lekare, odobreno je i 15 sezonskih dozvola za uvoz radnika koji će raditi u plantažama jabuka i vinove loze, ali i 35 masera za specijalne vrste masaža.

Hrvatska je odlučila i da uveze 24 pilota, ali i 10 stjuardesa kao i 14 baletana, 3 operska pevača, kao i po jednog solistu opere i dirigenta. Odobreno je i 10 dozvola za turističke animatore.

Kako odluka Vlade o kvotama stupa na snagu danom donošenja to znači da se već danas u MUP-u mogu predati zahtevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: