Reforme: Ko ima dva automobila ostaje bez dečjeg

Vlada Hrvatske predstavila je Nacionalni plan reformi za smanjenje javnog duga koji iznosi 87 odsto BDP.

Region

Izvor: Beta, Tportal

Petak, 29.04.2016.

14:29

Reforme: Ko ima dva automobila ostaje bez dečjeg
(Foto: Thinkstock.com)

"Nacionalni plan reformi prikazuje šta će ova Vlada napraviti u roku od 12 do 18 meseci. Dokument je ambiciozan, ima 60 reformskih mera koje su teške i potrebne", rekao je premijer Tihomir Orešković.

On je rekao da su ciljevi reformi, pre svega, makroekonomska stabilnost i fiskalna održivost, lakši uslovi poslovanja i bolja investicijska klima, kao i efikasnost i transparentnost javnog sektora i bolje obrazovanje za tržište rada.

"Ne radimo ovo zbog Brisela nego zbog nas, a oceniće nas građani", dodao je hrvatski premijer.

Orešković je rekao da je za teške reforme koje moraju da budu sprovedene potrebna podrškuasocijalnih partnera i javnosti, jer se bez reformi ništa neće moći promeniti.

Ministar finansija Zdravko Marić rekao je da je namera da se Nacionalnim planom pokaže da Hrvatska ispunjava sve preporuke Evropske komisije.

Prema predloženom planu, teške reforme građani će najviše osetiti u promenama u zdravstvenom i penzionom sistemu.

Najavljeno je da će se 2028. godine uvesti rad do 67 godina.

Uz to, previđeno je i uvođenje poreza na nekretnine od 2018.

Zasad se, međutim, nije govorilo o olakšicama.

Plan će do kraja meseca biti upućen Evropskoj komisiji.

Hrvatski mediji danas prenose da će prva naknada na koju će se primeniti imovinski cenzus biti dodatak za decu.

Trenutno, pravo na dečji dodatak imaju svi čiji dohodak po članu domaćinstva nije veći od 1.663 kune. Iznosi dodatka kreću se u proseku oko 300 kuna, s tim da se za deca s invaliditetom isplaćuje 800 kuna.

Iz državnog budžeta godišnje se za dečji dodatak izdvoji oko 1,6 milijardi kuna.

Podsećaju da je Svetska banka pre dve godine za Hrvatsku izradila procenu učinka uvođenja imovinskog cenzusa na dodatak za decu. Tad se imovina merila u obliku druge nepokretnosti, novčane ušteđevine i vlasništva dva ili više automobila.

Istraživanje je pokazalo da oko 19 odsto građana živi u domaćinstvu s dva ili više automobila, a 13 odsto onih koji primaju olakšice za decu imaju dva automobila.

Kad bi se uvela sva tri imovinska cenzusa (druga nekretnina, ušteđevina i broj automobila), Svetska banka procenila je kako bi država uštedela oko 195 miliona kuna godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: