Erdogan Hrvatima dao savet i ponudu za "Kroaciju"

Hrvatska sabira brojke nakon posete Erdogana i 150 privrednika. Najviše odzvanja najava moguće kupovine Kroacija erlajnza.

Region

Izvor: Veèernji list

Četvrtak, 28.04.2016.

13:43

Erdogan Hrvatima dao savet i ponudu za
(Foto: Beta/AP)

Turski predsednik je doneo u Hrvatsku 200 miliona evra za investicije i savet političarima: Uklonite birokratske oligarhe iz sistema

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u Hrvatsku je doneo 200 miliona evra za investicije, a kako prenose regionalni mediji, Turci su spremni da donesu u Hrvatsku i puno više novca ako budu imali olakšice kada je reč o procesu privatizacije.

Tamošnji mediji podsećaju da je poznato kako jedna od najvećih turskih grupacija Dogus grupa želi da kupi državni lanac nautičkih marina ACI, ali Turci su, uveravaju izvori, raspoloženi za privatizaciju još nekoliko kompanija iz turističkog sektora, a nagađa se i da još uvek postoji interes za Kroaciju erlajnz, kao i za ulazak u prehrambenu industriju i infrastrukturu.

Erdogan je, osim političke podrške za ulazak u EU, u Zagreb došao i da dogovori jaču saradnju u ekonomskom smislu, a u delegaciji je doveo čak šest ministara i 150 privrednika. Poslao je četiri jake privredne poruke: da je spreman na velika ulaganja u Hrvatskoj, da treba utrostručiti robnu razmenu u narednih pet godina, da Turci žele jače da učestvuju u privatizaciji i da je političarima savetovao da birokratiju moraju saseći ili zaobići ako žele ostati zapamćeni kao uspešni.

“U narednih pet godina povećaćemo robnu razmenu tri puta, na milijardu evra vrednosti, pri čemu treba zadržati balans između dve ekonomije, a uskoro će turske kompanije u Hrvatsku investirati 200 miliona evra”, poručio je turski predsednik ističući da je to tek kap u moru turskih ulaganja s obzirom na to da su u 2015. kroz direktna strana ulaganja plasirali 16 milijardi evra širom sveta. Erdogan je pohvalio hrvatski turistički sektor i istakao da mogu biti partneri, a ne konkurenti u njegovom daljem razvoju, a kao posebno prosperitetan sektor naglasio je potencijal ekološke poljoprivrede. U svom govoru on je pozvao Hrvatsku privrednu komoru da otvori kancelariju u Istanbulu, a hrvatsku informatičku industriju da više radi na području Turske.

“Turski uspeh zasniva se na privatnom sektoru. Kada sam ja stupio na dužnost, imali smo pretežno državnu ekonomiju, ali smo 2003. počeli smanjivati upletanje države u privatni sektor. Država se povukla iz privrede i tako smo pokrenuli razvoj - privatizacijama koje Turska nije videla u svojoj istoriji”, poručio je Erdogan naglašavajući da su 500 miliona evra vredne privatizacije najavljene u Hrvatskoj fokus turskih interesa.

Ako žele da budu uspešni, političari moraju ukloniti "birokratsku oligarhiju", zaključio je prvi čovek Turske pa pohvalio hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića, za kojeg je rekao da veruje da će biti istrajan u pozicioniranju Hrvatske kao najvažnijeg centra u regionu. u Evropsku uniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: