Auto-put ka Srbiji ni metar: Milo oprašta Kinezima

Auto-put Bar-Boljare, najavljivan kao jedna od najvećih investicija, ne napreduje. Država kompaniji koja će graditi trasu, navodno, oprostila 43 miliona evra.

Region

Izvor: B92

Utorak, 22.03.2016.

11:43

Auto-put ka Srbiji ni metar: Milo oprašta Kinezima
(Foto: Thinkstock.com, ilustracija)

Iako još nije iskopan ni jedan jedini metar budućeg auto-puta kroz Crnu Goru od Bara do Boljara (najteža deonica Smokovac - Mateševo, 43,5 km), Vlada Crne Gore "oslobodila" je investitore iz Kine (kompaniju CRBC), koji će graditi ovu žilu kucavicu, plaćanja PDV u iznosu od oko 43 miliona evra.

Ministar saobraćaja Ivan Brajović najavio je lani početak izgradnje auto-puta 11. maja, kada je bila uplaćena prva rata avansa, čime su bili ispunjeni svi uslovi za veliki posao.

Ministar finansija Radoje Žugić potvrdio je da je kineska Eksim banka uplatila prvi segment kredita za gradnju prioritetne deonice auto-puta, od 94,3 miliona evra. Ova trasa koštaće 809,6 miliona evra, od čega će 85 odsto biti obezbeđeno iz kredita Eksim banke, dok preostalih 15 odsto obezbeđuje država.

Kredit je odobren na 20 godina, uz grejs period od šest godina i godišnju kamatnu stopu od dva odsto. Iz Ministarstva finansija ranije je objašnjeno da, iako kredit za auto-put počinje da se vraća za šest godina, Crna Gora ima obavezu da plaća kamatu na zajam čim se on povuče, pa iz tog vladinog resora saopštili da je to i razlog što je uvedena taksa od sedam centi na gorivo, od koje će se pet centi izdvajati za izgradnju auto-puta, a dva centa za finansiranje reprezentativnog sporta.

Planirano je da se samo od povećanih taksi na gorivo u budžet godišnje slije devet miliona evra. Uz skok cene goriva, nepopularne mere primenjivaće se na alkohol, gazirana pića, duvan i duvanske proizvode. Uvodi se porez na kafu i dobitke od igara na sreću.

"Priča oko auto-puta je samo jedna u nizu praznih obećanja aktuelne vlasti. Svedoci smo više puta najavljivanog početka radova, a da od toga nema ništa. Čak i broj angažovanih ljudi na tom poslu koji je bio u prvi mah predviđen u međuvremenu je drastično smanjen", komentariše za Večernje novosti profesor dr Srđan Vukadinović, politički analitičar.

- Vlada Crne Gore više puta se poigravala cenom ove investicije, pa iako još nisu počeli radovi, mi plaćamo danak tom promašaju. Mislim da se "posao veka", kako ga mnogi zovu neće u celosti završiti. Možda se to desi sa ovom deonicom, koja je najteža, ali to ne može biti ona priča sa kojom su nas dugo opterećivali. Generacije će otplaćivati ovaj promašaj. Kinezi će raditi dok bude para i onda stati. Oni neće biti gubitnici, već naša država.

Trasa će ići preko Moračice, tunela Klopot, Pelevog brijega, tunelom Vjeternik, Mala trava, Uvač, levom obalom Tare do Mateševa. Predviđeno je da put ima 18 tunela i 13 mostova, među kojima su najzahtevniji most na Moračici (dužine kilometar) naslonjen na stubovima visine 180 metara i tunel Vjeternik koji će biti dugačak tri kilometra. Kroz krš, ljute gudure do kojih na mnogo mesta ljudska noga nije ni kročila, put će posle Lutova, Lijeve Rijeke i Tuzi Ljevorečkih izbiti na Taru, na Uvač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: