Hrvati pisali Briselu: Zabrana, ne damo zemlju

Hrvatska je produžila zabranu prodaje poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj strancima, a ta odluka je već poslata Briselu.

Region

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.02.2016.

18:27

Hrvati pisali Briselu: Zabrana, ne damo zemlju
Foto: Thinkstock

"Produžava se rok zabrane prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima, budući da se za tako nešto u Hrvatskoj još nisu stvorili uslovi", rekao je ministar poljoprivrede Davor Romić na sednici Odbora za poljoprivredu u hrvatskom Saboru.

Ugovorom o pristupanju Hrvatske u EU, kako podseća Poslovni dnevnik, određeno je da će se u trećoj godini članstva preispitati prelazne mere o prodaji poljoprivrednog zemljišta strancima. Hrvatska može tu prodaju da odgađa maksimalno sedam godina od ulaska u EU.

Romić je potvrdio da je inspekcija Evropske komisije u ponedeljak započela nadzor nad sprovođenjem programa ruralnog razvoja. Iako se radi o redovnom nadzoru, zatražili su i neke projekte s "imenom i prezimenom", rekao je ministar.

Romić ipak nije otkrio da li su revizori EK tražili odluke o dodeli visokih subvencija, u vrednosti pet miliona evra, iz ruralnog programa velikim kompanijama, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među poljoprivrednicima. Samo je kazao da će izveštaj EK imati u petak, navodi Poslovni dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: