Slovenija ne pamti bolje od ulaska u EU

Slovenački izvoz robe skočio je 4,4 procenta u 2015. godini, što je najviši nivo od priključenja te zemlje Evropskoj uniji.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.02.2016.

17:04

Slovenija ne pamti bolje od ulaska u EU
Foto: Thinkstock

Uvoz je porastao sporijim tempom, po stopi od samo 2,7 procenata, izveštava agencija STA.

Izvoz Slovenije dostigao je lani 23,9 milijardi evra a uvoz 23,2 milijarde, tako da je iskazan suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni od 700 miliona evra, najveći u 11 godina, objavio je danas slovenački zavod za statistiku.

Nemačka, Italija, Austrija, Hrvatska i Francuska ostali su najveći trgovinski partneri Slovenije.

Lekovi i vozila su dominirali u izvozu, dok su najviše uvoženi naftni derivati i automobili.

Kod uvoza kao i kod izvoza, automobili su zabeležili najveći godišnji rast vrednosti.

EU je godinama glavno tržište za slovenačku robu, i 2015. godina u tom pogledu nije bila izuzetak. Udeo članica Unije u ukupnom slovenačkom izvozu iznosio je 77 odsto, a u uvozu čak 80 procenata, navodi STA.

Uprkos robusnim spoljnotrgovinskim podacima za celu godinu, pokazatelji za decembar pokazuju postepeno usporavanje izvozne aktivnosti. Naime, u decembru je slovenački izvoz porastao za 2,3 odsto, dok je uvoz povećan za 7,8 odsto, pri čemu je ostvaren trgovinski deficit od 64 miliona evra, prenosi slovenačka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

9 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: