5 "ubica biznisa" u Crnoj Gori

U Crnoj Gori još uvek ne možemo da se govori o poslovnom ambijentu koji je podsticajan s aspekta razvoja i održivosti biznisa.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 07.02.2016.

14:40

5
Foto: Thinkstock

Pet "ubica biznisa" u Crnoj Gori su neadekvatan regulatorni okvir, otežan pristup finansijskim sredstvima, velika zastupljenost sive ekonomije, postojanje korupcije u svim oblastima i na svim nivoima i nesklad između obrazovnog sistema i stvarnih potreba tržišta rada, rezultati su onlajn istraživanja koje je sprovela Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG)

Pokazatelji manjeg poboljšanja odnose se na procenu privrednih subjekata o određenom poboljšanju koje se desilo po pitanju uslova kreditiranja i pristupa finansijama, kao i stanja obrazovnog sistema u odnosu na potrebe tržišta rada. S druge strane, poslovni ambijent prošle godine karakterisale su i izvesne negativne promene koje su rezultirale ocenom o nešto lošijem stanju u regulatornom okviru korupciji i sivoj ekonomiji

Kako je istakla generalni sekretar UPCG Suzana Radulović, rezultati istraživanja jasno pokazuju da još uvek ne možemo da se govori o poslovnom ambijentu koji je podsticajan s aspekta razvoja i održivosti biznisa u Crnoj Gori.

"U prilog očekivanim, a pre svega neophodnim promenama koje će omogućiti konkurentnost privrednih subjekata, UPCG će uskoro objaviti nove pozicione dokumente. Nakon regulatornog okvira i neformalne ekonomije, obradićemo teme pristupa finansijskim sredstvima, korupcije i nesklada između obrazovnog sistema i potreba tržišta rada. Namera nam je da uočene barijere dodatno analiziramo, objasnimo uzroke njihovog nastanka, a zatim ponudimo preporuke za njihovo eliminisanje. Pozivam privrednike da se aktivno uključe u kampanju “Bez barijera. Da posao ne stoji!” otvoreno ukažu na probleme s kojima se svakodnevno sreću u svom radu i predlože moguće rešenja", poručila je ona.

Prema rečima Jelene Mrdak, menadžerke projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, prva faza kampanje se završava u martu, kada će se sumirati identifikovane barijere, pripremiti predlozi za reformu i poslati na razmatranje Savetu za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi.

"Nakon sednice i zaključaka Saveta, predlozi se šalju Vladi Crne Gore. Savet i Vlada će u okvirima svojih nadležnosti preporučiti realizaciju adekvatnih mera. Krajnji cilj projekta je da Vlada, jedinice lokalne samouprave i druge nadležne institucije preduzmu konkretne korake koji će, gde je to moguće, eliminisati uočene nedostatke u regulativi i administrativnim procedurama", pojasnila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: