Jeftino gorivo povuklo cene na dole

Potrošačke cene u Sloveniji pale su u januaru 0,5 odsto na godišnjem nivou, dok je na mesečnom nivou deflacija iznosila 1,4 procenta.

Region

Izvor: Tanjug

Nedelja, 07.02.2016.

11:38

Jeftino gorivo povuklo cene na dole
Foto: Thinkstock

Pad potrošačkih cena u Sloveniji je prvenstveno zbog snažnog pada cena goriva i zbog zimskih rasprodaja, saopštio je slovenački zavod za statistiku.

Pad cena tečnih goriva od 19,2 odsto, i cena drugih goriva i maziva za 10,2 procenta doprineli su godišnjoj deflaciji sa 0,7 procentnih poena, izveštava slovenačka novinska agencija STA.

Ostali vodeći faktori koji su doprineli deflaciji obuhvataju jeftinije paket aranžmane za odmor, kao i niže cene avio-karata, polovnih automobila i gasa.

S druge strane, skuplje telekomunikacione usluge pogurale su godišnju stopu za 0,2 procenta boda naviše, a cene voća i električne energije su sa svoje gurale rast za 0,1 procentni poen.

Na mesečnom nivou, dvocifreni pad cena obuće i odeće u januaru, kao rezultat zimskih rasprodaja, doprineo je deflaciji sa celim jednim procentnim poenom, a pojeftinenje goriva sa još 0,4 boda, navodi slovenačka agencija.

Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cena, koji je merilo EU, inflacija u Sloveniji je u januaru na godišnjem nivou iznosila minus 0,8 procenata, a na mesečnom nivou minus 1,3 odsto.

Nastavak deflacije, sada već dobre dve godine, ne predstavlja iznenađenje, ocenjuje STA i podseća da su poslednje prognoze EU nagovestile da će Slovenija biti jedna od tri zemlje članice unije, koje će beležiti pad potrošačkih cena tokom 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: