U komšiluku umesto vode iz fontane toče pivo

Slovenački gradić Žalec, smešten u dolini poznatoj po proizvodnji hmelja, ipak će dobiti fontanu iz koje će moći da se toči pivo.

Region

Izvor: B92

Petak, 05.02.2016.

18:55

U komšiluku umesto vode iz fontane toče pivo
(Foto: Thinkstock.com)

To je odlučila većina odbornika u lokalnom parlamentu.

Kako piše ljubljanski Dnevnik, projekat gradnje fontane iz koje će umesto vode teći pivo posvađao je najpre gradske oce u tom mestu, ali je dve trećine odbornika, na vanrednoj sednici koju je tražila opozicija, odbacilo predlog da se planovi obustave, a novac upotrebi u druge svrhe.

Za gradnju prve evropske fontane iz koje će moći da se sipa pivo najviše se zalaže načelnik općine Janko Kos iz stranke Socijalnih demokrata (SD), a podržala ga je i nacionalna turistička organizacija koja smatra da se radi o odličnoj ideji pomoću koje će grad privući turiste, a istovremeno i promovisati slovenačko pivo.

Protiv gradnje bila je konzervativna stranka, koja govori da se radi o razbacivanju novcem u opštini s 20-ak hiljada stanovnika, u kojoj su plate za deset odsto manje od državnog proseka, te da je finansijska konstrukcija "netransparentna". Suzdržani su bili i opštinski 'zeleni', jer za fontanu u parku treba srušiti i nekoliko stabala.

Za projekt je u budžetu već osigurano 170.000 evra, više od polovine od ukupno potrebnih 350.000.

Gradonačelnik Kos kaže je dobar deo preostalog novca već osiguran iz donacija zainteresovanih poduzeća te da postoji rezerva i od novaca koji je u budžet 2014. godine na ime poreza uplatio anonimni dobitnik rekordnog evrolotoa.

Uz to, fontanu s pivom podržava i većina stanovnika, pokazala je jedna anketa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: