Poslastičari besni, bez Pepe Praseta na torti

Zabranjena je proizvodnja i prodaja torti s likovima iz popularnih crtanih filmova. Ako nastavite, sledi tužba i kazna od 13.000 do 39.000 evra.

Region

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 12.01.2016.

18:43

Poslastičari besni, bez Pepe Praseta na torti
Foto: Youtube screenshot

Ovo je sažetak obaveštenja koje su krajem oktobra dobile gotovo sve poslastičarnice u Hrvatskoj sa adrese advokatske kancelarije.

Većina njih je do sada po narudžbini za dečje rođendane pravila torte s likovima Elze i Ane iz Zaleđenog kraljevstva, Nindža Kornjača, Sunđer Boba, Pepe Praseta, ali i s likovim iz filmske franšize Ratovi zvezda.

Međutim, kako su ih obavestili advokati, reč je o kršenju autorskih prava, jer su navedeni likovi zaštićeni, a ukoliko nastave da prave torte sa njihovim likom, kazna je između 100.000 i 300.000 kuna.

Obaveštenje su dobili od advokatskog društva, prema zahtevu kompanije “Fan kejk fektori” u Hrvatskoj, a koja jedina ima pravo prodaje zaštićenih likova jer su ekskluzivni partner nosioca Diznijeve licence.

“Počeli smo s distribucijom zaleđenih torti na kojima se nalaze spomenuti likovi, a torte prodajemo u velikim trgovačkim lancima. Naša kompanija je ekskluzivni partner grupe, što podrazumeva da se moramo pridržavati strogih propisa i standarda koje propisuje Dizni”, navode u ovoj kompaniji.

“Uslovljavaju nas da sve na torti bude prema strogo određenim merama, od slova teksta pa do boja likova”, rekao je direktor Tomislav Ljutić.

Dopis je dobila i Ana Marcelić, vlasnica zagrebačke poslastičarnice Fensi kejk.

“Zgroženi smo tom odlukom koju smatramo neutemeljenom i nepravednom. Radi se o ogromnom gubitku za nas, jer su kazne užasne, a teško je kupcu objasniti zašto se to više ne može. Odnosno, jedno je roditeljima objasniti, ali kako objasniti pravno pitanje deci koja vrište jer žele upravo Elzu na svojoj rođendanskoj torti”, ispričala je Ana Marcelić. Poslastičare najviše zbunjuje nedorečenost propisa jer im, kažu, niko sa sigurnošću nije znao da objasni gde su granice. Na primer, neki smatraju da i dalje mogu da naprave običnu tortu na koju može da se postaviti figurica ili jestiva slika s likovima iz spomenutih crtanih filmova, ali na tortu mora da je stavi kupac. Drugi, pak, smatraju da su torte ručni rad, pa se pitaju kako zbog toga podležu autorskom delu.

Upravo kako bi razjasnili šta se sme, a šta ne sme, predstavnica poslastičara u Udruženju ugostitelja Martina Dumančić navodi kako su pokrenuli postupak preko advokatske kancelarije zatraživši uvid u ugovor koji je sklopila kompanija “Fan kejk fektori”.

“Dobili smo dvosmislen odgovor iz advokatskog društva koje zastupa ovu kompaniju kad smo zatražili pojašnjenje šta se sve podrazumeva pod zaštićene likove, odnosno odnosi li se to i na prodaju bilo kojih figurica, likova i slika iz navedenih crtanih filmova. Međutim, na naš pismeno pitanje, odbili su da pojasne tačno na šta se sve odnosi”, rekla je Dumančićeva.

Ukoliko poslastičari nastave s praksom, postoje određene mere koji će oni pod ugovornom obavezom sa Diznijem morati da pokrenu.

“Bilo ko na čijem se proizvodu nalaze junaci iz crtanih filmova, to ne sme da radi jer za to nije dobio odobrenje autora”, objašnjava Ljutić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: