"Smoki najbolji na svetu, selimo se iz Nemačke"

Jedinu od svojih 19 fabrika koju ima van regiona, hrvatska Atlantik grupa Emila Tedeskija planira da zatvori i otvori takođe u regionu.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Utorak, 01.12.2015.

13:14

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Kako prenosi hrvatski portal Poslovni dnevnik, Atlantik grupa planira da zatvori fabriku u Nemačkoj jer sa nemačkim sindikatima teško uspevaju da izađu na kraj.

EBRD je do sada u 22 projekta u Hrvatskoj uložila oko 530 miliona evra, ali ipak cena finansiranja investicija koje bi mogle poboljšati šanse poljoprivrednika u regionu nikad neće biti jednaka onoj u Nemačkoj.

"Od 2.500 proizvoda van regiona možemo da plasiramo samo tridesetak visokovrednih koji mogu izdržati konkurenciju EU. Tvrdim da je naš Smoki najbolji na svetu, ali u masovnoj proizvodnji flipsa morali bismo da uložimo u marketing toliko da plasman van regiona ne bi bio isplativ", otvoren je Neven Vranković, potpredsednik Atlantik grupe za korporativne aktivnosti.

Njegova kompanija ostvaruje 75 odsto ukupnih prihoda u regionu, međutim rast na tom području više im ne zadovoljava ambiciju.

"Sav rast iznad BDP-a bio je kratko potkradanje od konkurencije i apsolutni prioritet nam je tržište EU. Ipak, fabrike će i dalje biti u regionu, gde ih je 18 od ukupno 19. Fabriku u Nemačkoj planiramo da zatvorimo i da je otvorimo u regionu jer teže pregovaramo sa sindikatima u Nemačkoj, tamo se razlikuje socijalna osetljivost radne snage ", priznaje Vranković.

U Podravki su pak nezadovoljni nedovoljnom količinom sirovina iz Hrvatske i naglašavaju veliku potrebu za vertikalnom integracijom - samostalnim obezbeđivanjem sirovina za strateške proizvode.

"Za vegetu nam, na primer, treba list peršuna. Neverovatno je da u Hrvatskoj nemamo dovoljno proizvođača pored toliko polja ili da ne mogu da uspeju da se udruže pa moramo prešun da uzvozimo”, kaže Olivija Jakupec, članica Uprave Podravke.

Prema njenim rečima Podravki nedostaje i luk i navodi primer Francuske koja je razvila vrstu koja ima više suve materije nego u Hrvatskoj tako da je količinski potrebno manje.

“Naši poljoprivrednici propustili su takav razvoj da bi mogli da konkurišu ", kaže Jakupec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: