Nekada najbogatiji Slovenac sada na kolenima

Vlada Slovenije spremna je da pomogne u transformaciji trgovačkog lanca Tuš, jednog od najvećih u državi.

Region

Izvor: tportal.hr

Utorak, 01.12.2015.

11:21

Default images
Foto: Thinkstock.com

Tuš do kraja januara mora da postigne dogovor sa bankama o reprogramiranju 380 miliona evra duga.

Vlada je formirala međuresornu grupu koja traži model kako da se spasi trgovački lanac iz Celja koji je zbog oslonca na domaće dobavljače kao kupac od izuzetnog značaja za lokalnu sredinu, navodi ljubljanski Delo.

“Napravićemo ozbiljnu studiju o modelu potrošačke zadruge koja bi delovala u Sloveniji jer su takvi modeli vrlo uspešni, na primer u Španiji i Italiji”, rekao je Tadej Slapnik, državni sekretar u kabinetu premijera Mire Cerara.

Ako dogovor Tuša s bankama ne bi uspeo, država bi pomogla u formiranju potrošačke zadruge, odnosno stabilnog lanca koji bi povezivao dobavljače i potrošače, kako bi se ublažile posledice mogućeg prestanka rada Tuša, potvrdili su za Delo u ministarstvu privrede.

Slične ideje iznosile su se pre nekoliko godina u vezi sa Merkatorom, kad se kao alternativa prodaji i privatizaciji najvećeg slovenačkog lanca predlagao model potrošačke zadruge, kako bi se sprečile moguće negativne posledice prodaje za Merkatorove domaće dobavljače.

Inicijativu da se Tuš preoblikuje u potrošačku zadrugu podržava i slovenačka privredna komora, navodi Delo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: