Hrvati u strahu: Teraju i ovo malo investitora

Hrvatska sledeće godine uvodi porez na kapitalnu dobit po stopi od 12 odsto, odnosno oporezivanje zarade od trgovanja deonicama.

Region

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.11.2015.

15:12

Default images
Foto: Thinkstock.com

Prema mišljenju učesnika na tržišta ta novina nije dobro došla, jer će odbiti od ulaganja ionako nevelik broj malih investitora, piše Večernji list.

"Očekujemo da će to poresko opterećenje imati negativan uticaj na tržište kapitala zbog nepovoljnog načina obračuna, prijave i plaćanja samog poreza za koji smatramo da nije primeren našem tržištu, a i ekonomski je neefikasno", ocenjuje predsednica uprave Zagrebačke berze (ZSE), Ivana Gažić.

Prema njenom mišljenju, posebno će biti obeshrabreni mali investitori koji su, kako kaže, značajan generator likvidnosti, a upravo se na njih računalo kod najavljenih privatizacionih procesa.

"Svaka promena u poreskom smislu utiče na sve aktere na tržištu, posebno na strane investitore koji uvek naglašavaju stabilnost poreskog sistema kao važan činilac pri donošenju odluke o tome gde investirati", dodala je Gažičh.

Zato Zagrebačka berza izražava priličnu zabrinutost za efekte uvođenja ovog poreza, naglasila je.

Dva su ključna problema u tehnici obračuna poreza na kapitalnu dobit – taj što će svaka stvorena dobit morati da se prijavi Poreskoj upravi u roku od sedam dana, pa bi male ulagače koji trguju, primera radi, i dva puta mesečno, takva praksa mogla odbiti, a bilo bi im, kažu, prihvatljivije da se prijave obavljaju kvartalno.

Pored toga, neko ko je u jednoj godini ostvario gubitak u trgovanju određenom deonicom, a sledeće dobitak, tada taj dobitak prijavljuje Poreskoj upravi, ali nema pravo da na kraju godine prijavi gubitak od prošle godine, jer je to moguće učiniti samo za godinu kada je gubitak, a istodobno i dobitak ostvaren. Oporezivanja neće biti ako je rec o ulaganju dužem od tri godine, navodi se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: