Hrvati ne žale, daju 1,5 mlrd. EUR

Hrvatski građani će u decembru ove godine za praznike potrošiti oko 11,5 milijardi kuna (1,5 milijardi evra).

Region

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.11.2015.

11:37

Default images
Foto: Thinkstock.com

To je pola milijarde kuna (65 miliona evra) više nego u istom mesecu lani, procenjuju u Hrvatskoj privrednoj komori (HGK).

Pomoćnica direktora Sektora za trgovinu HGK, Tomislava Ravlić, navodi da se u decembru najviše kupuje hrana - prasići, ćurke, suhomesnati proizvodi, namirnice za kolače, zatim piće, igračke, knjige, elektronska oprema, božićne dekoracije i sl.

Ravlicj je, kako prenosi agencija Hina, pozvala hrvatske potrošače da tokom decembra prednost daju domaćim proizvodima, jer će", prema njenim rečima, "samo pet odsto veća potrošnja domaćih proizvoda blagotvorno delovati na domaću privredu".

Direktorka Sektora za trgovinu HGK, Ema Culi, izjavila je da se promet u trgovini na malo u Hrvatskoj kretao od početka godine do kraja septembra po prosečnoj stopi od 2,1 odsto, odnosno da raste već 14 meseci za redom.

Pritom je najveće ovogodišnje povećanje u trgovini na malo bilo u aprilu (4,1 procenat) i u julu (4,5 odsto), što je prema njenim rečima, posledica dobre turističke sezone. U septembru je trgovina na malo porasla 1,3 odsto u odnosu na avgust.

Culi je dodala da je prosečno kretanje trgovine na malo u državama Evropske unije iznosilo tri procenta.

Prema nezavisnim istraživanjima, kako je navela, 80 odsto hrvatskih građana je spremno da izdvoji nešto više novca ako se radi o hrvatskom proizvodu.

Inače, u poslednjih 15 godina, potrošnja u Hrvatskoj je u decembru bila najniža 2001. godine, kada je iznosila pet milijardi kuna (655 miliona evra), a prošle godine je praznična potrošnja dostigla 11 milijardi kuna (1,44 milijarde evra).

"Krizne godine dovele su do toga da se ponašanje potrošača promenilo, gleda se svaka kuna, na poklone se troši nešto manje, a potošači danas uglavnom traže što praktičnije proizvode", zakljucila je Culi, navodi Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: