Kinezi bi da grade most preko Bokokotorskog zaliva

Posle više od 15 godina opet je aktuelizovana priča o gradnji mosta kojim bi se direktno povezali Herceg Novi i Kotor preko Bokokotorskog zaliva.

Region

Izvor: CDM

Subota, 28.11.2015.

14:37

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Za gradnju mosta Verige, koji će biti dio Jadranske magistrale, zainteresovana je kompanija CRBC, koja gradi prvu deonicu auto-puta i koja je u svetu poznata po impozantnim mostovima, pišu Vikend novine.

Projekat izgradnje mosta Verige predviđen je na trasi brze saobraćajnice duž Crnogorskog primorja i premošćava Bokokotorski zaliv, u području Sv. Neđelja rt Opatovo.

Prema zapadu, most vodi ka naselju Bijela, gde je planiran priključak na postojeći magistralni put. Na istočnoj strani zaliva most vodi na put preko kraćeg vijadukta i priključuje se na postojeći magistralni put prema Tivtu.

Projekat gradnje mosta Verige dospeo je u žižu javnosti krajem 1999. godine, kada je tadašnji ministar saobraćaja Jusuf Kalamperović najavio da će radovi početi na proleće 2000. godine. Od tada do danas, projekat je nekoliko puta ponovo aktuelizovan, izabrano najbolje tehničko rešenje, ali gradnja nikada nije počela. Sedam godina kasnije projektna faza je završena i tada je saopšteno da će gradnja početi čim se obezbedi 90 miliona evra, koliko je procenjeno da će projekat koštati.

Kako se navodi u studiji opravdanosti dostavljenoj Vikend novinama, svrha investiranja i realizacije ovog infrastrukturnog projekta bila bi bolja povezanost gradova i rasterećenje magistralnog puta, zatim ukidanje trajekta i smetnji plovnog puta prema luci Kotor. Sa druge strane, ekonomski efekti ogledali bi se u smanjenju cena putnih troškova i poboljšanju robne razmene među gradovima.

"Most je od velikog značaja za međunarodno i domaće tržište jer se nalazi na Jadranskoj magistrali, a to je i jedini tranzitni put u toj oblasti. Most se nalazi u Bokokotorskom zalivu, u mestu Verige, između Herceg Novog i Kotora. Teren u ovoj oblasti je dosta nepovoljan (brdovit) za izgradnju ovakve vrste objekta i zbog toga su potrebna velika sredstva i ulaganja za pripremu terena za sam početak radova", navodi se u studiji opravdanosti.

Most je dugačak 981 metar i ima dva i po kilometra pristupnih puteva. Širok je 22 metra, što znači da će, kako je ranije u medijima objavljeno, imati četiri trake i pešačku stazu uz zaštitu od vetra i buke. Istestiran je u evropskim institutima na zemljotres i vetar i praktično se ne može srušiti izuzev u nekoj kataklizmi. Test je pokazao da može da izdrži vetar od 250 kilometara na sat. Visina nad površinom mora je 55 metara, tako da će svaki brod moći da prođe. Ispoštovani su zaštita životne sredine i kulturno-istorij ski spomenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: