Rusi plene "Kempinski" u Sutomoru?

Hapšenje ruskog milijardera Aleksandra Grigorjeva zabrinulo crnogorske zvaničnike.

Region

Izvor: B92

Subota, 28.11.2015.

12:58

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Firma ruskog milijardera Aleksandra Grigorjeva "Zlatna obala MNE" iz Bara (raniji naziv "Soho hotels"), odnosno njegov hotel, nekadašnji "Ineks Zlatna obala" u Sutomoru, koji je trebalo da bude otvoren u junu, kao jedan u nizu s brendom "Kempinski", mogao bi uskoro da bude privremeno zaplenjen po zahtevu Rusije.

Naime, vlasnik ovog zdanja, koje je završeno oko 80 odsto, uhapšen je u svom elitnom restoranu "Sfera" u Moskvi, 30. oktobra, pod teškom optužbom da je oprao oko - 46 milijardi dolara, prenose Večernje novosti.

Hapšenje Grigorjeva je tražila Centralna banka Ruske Federacije, jer se smatra vođom velike kriminalne grupe koja broji oko 500 ljudi. Oni su bili uvezani sa 60 banaka, a Grigorjev suvlasnik nekoliko koje su bankrotirale, jer im je zbog visokorizičnih kredita oduzeta licenca između 2014. i 2015. Međutim, dok su radile, te banke su bile vrlo "aktivne" u poslovima s fiktivnim transakcijama u obrtu s nekretninama, pa je novac sumnjivim kreditima preko Moldavije iznošen iz Rusije.

Istražitelji su primenili recept kao u nekoliko slučajeva tamošnjih uhapšenih oligarha. Ponudili su, naime, novopečenom investitoru u Crnu Goru da vrati pare. Ali pošto se pravio nevešt, određen mu je dvomesečni pritvor, dok je tužilaštvo nastavilo da "čačka" po poslovanju. Uskoro će, sigurno, biti i novih "priloga za njegovu biografiju", koja je, doduše, "tanja" za zvanje bivšeg pripadnika KGB, odakle je to negirano.

Naravno, crnogorske zvaničnike najviše zanima šta će biti s luksuznim zdanjem u Sutomoru, čija je jedina vlasnica od avgusta 2014. Aleksandrova supruga Anastasija. Stigle su vesti o mogućoj plenidbi imovine Grigorjeva ne samo u Rusiji, tako da bi takva odluka i te kako mogla uticati na turističku ponudu ove države, koja je ozbiljno za narednu sezonu računala na ponudu hotela u Sutomoru, čija je vrednost procenjena na oko 50 miliona evra.

Ruski investitor je, inače, hotel "Ineks Zlatna obala", odmaralište beogradskog "Ineksa", kupio na javnoj licitaciji od Agencije za privatizaciju Srbije u junu 2013. za 11,7 miliona evra. Kompleks je imao 64 turistička objekta, od čega 47 bungalova. Sve to na placu od 13.892 kvadrata, doslovce na "peni od mora".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: