Puštena u rad prva solarna elektrana u Kaknju

U mestu Čaluci, u blizini Kaknja, puštena je u rad prva solarna elektrana na području te opštine, snage 150 kilovata (kW).

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2015.

13:07

Default images
Foto: Freeimages.com

Godišnja proizvodnja je oko 200 hiljada kWh struje, a vrednost projekta iznosila je blizu 500 hiljada KM (oko 270 hiljada evra), izveštava portal Indikator.

Procedura za dobijanje potrebnih dozvola za solarnu elektranu trajala je tri godine, a gradnja je završena za mesec dana.

Vlasnik i direktor firme "Energy", Ferid Čaluk, rekao je da solarna elektrana, koju je izgradila njegova kompanija, predstavlja trend sa kojim se Kakanj može nositi sa zemljama Evropske unije.

Prema njegovim rečima firma "Energy", nastala 2012. godine, od samog početka je želela da se bavi proizvodnjom obnovljive energije, a danas je realizovala i prvi korak na tom planu.

Prema podacima Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, na području Federacije BiH postavljeno je 48 solarnih elektrana koje proizvode 4.404 kWh električne energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: