Bosanci zaustavili crni niz, ne i pretnju

Višemesečni deflacijski niz u Bosni i Hercegovini prekinut je u oktobru, kada je zabeležen rast potrošačkih cena od 0,4 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2015.

12:22

Default images
Foto: Thinkstock.com

Kako izveštava portal Indikator, na godišnjem nivou je, ipak, u proseku registrovan pad opšteg nivoa cena od 1,8 procenata, prema podacima Agencije za statistiku BiH.

Rast cena u oktobru u odnosu na septembar je sezonskog karaktera i rezultat je prvenstveno povećanja cena električne energije, gasa i drugih energenata od 7,2 odsto, što se može pripisati prelasku na skuplju, zimsku tarifu.

Pored toga, rastu indeksa potrošačkih cena doprinelo je poskupljenje odeće i obuće za 2,2 odsto, i ostalih dobara i usluga za 0,4 procenta.

Da deflacija i dalje preti BiH pokazuju cene hrane i bezalkoholnih pića koje su nastavile pad, i u oktobru su u odnosu na septembar bile niže za 0,8 odsto, duvan je pojeftinio za 0,1 procenat, isto koliko i nameštaj, kućni aparati i redovno održavanje stana, dok su cene prevoza niže za 0,5 odsto, navodi se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: