Er Srbija kupuje Kroaciju erlajns?

Hrvatski Večernji list je Er Srbiju označio kao potencijalnog kupca njihovog nacionalnog avio-prevoznika Kroacija erlajns.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.11.2015.

18:22

Default images
Foto: Air Serbia

Izjava srpskog premijera Aleksandra Vučića da će Er Srbija u dogledno vreme kupiti jednu balkansku avio-kompaniju stiže u vreme kad hrvatska vlada po drugi put pokušava da nađe kupca ili strateškog partnera za Kroacija erlajns, piše zagrebački Večernji list u tekstu pod naslovom "Er Srbija ulazi u trku za Kroacija erlajns?"

“Vučić nije naveo koja bi to avio-kompanija bila, no rekao je i da bi srpski nacionalni avio-prevoznik dosad već kupio dve ili tri avio-kompanije u regionu da nema političkih prepreka za to", navodi Večernji list.

Er Srbija, otkako je u nju 2013. godine sa 49 odsto udela ušao moćni Etihad ervejz iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, beleži velike stope rasta, pa je Vučic kazao i da srpska avio-kompanija posluje ubedljivo najbolje u celoj regiji, dodaje se u tekstu.

"Kao prva moguća akvizicija Er Srbije u stručnim krugovima se navodi crnogorski Montenegro Erlajns, koji je ovog meseca potpisao memorandum o strateškoj i komercijalnoj saradnji s Etihadom", dodaje dalje Večernji i konstatuje da "Vučićeve izjave o akvizicijama Er Srbije u regionu stižu u vreme kad hrvatska vlada po drugi put pokušava naći kupca ili strateškog partnera za Kroacija erlajns".

U tekstu se navodi da je hrvatska vlada za to angažovala fond Svetske banke IFC, koji je ispitao interesovanje 13 svetskih avio-kompanija za hrvatskog avio-prevoznika i podseća da su u drugi krug interesenata ušli nemačka Lufthanza, grčki Egejan Eelajns i turski Turkiš erlajns, s kojima će predstavnici IFC-a nastaviti razgovore o modelu po kojem bi ušli u Kroacija erlajns – dokapitalizacijom, kupovinom ili strateškim partnerstvom.

Nakon tih razgovora, sledeće godine će biti raspisan međunarodni javni tender na koji će moći da se jave i druge avio-kompanije, pa tako i Er Srbija, koja će, kako se navodi, s obzirom na to da Srbija nije u Evropskoj uniji, moći da stekne najviše 49 odsto deonica hrvatske avio-kompanije.

IFC, kako doznajemo, nije u kontaktu s Er Srbijom zbog Kroacija erlajnsa, ali zato jeste s Etihadom, koji je pokazao interes za hrvatskog avio-prevoznika, piše Večernji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: