Hrvati smišljaju zakon protiv Ubera

Dolazak Ubera u Hrvatsku uzburkao je mnoge, taksisti su oštro protestovali, a gradonačelnik Milan Bandić rekao je da Uber nema nikakve dozvole.

Region

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2015.

09:28

Default images
(Foto: Beta/AP)

"Nemaju dozvole ni ministarstva ni Grada Zagreba, sve je to priča trla baba lan da joj prođe dan", rekao je Bandić.

Međutim uprkos svemu na zadovoljstvo mnogih Uber je stigao u Hrvatsku i krenuo da radi odlično. Za samo dve nedelje imali su 8.000 novih korisnika.

Reakcije gradskih vlasti nije trebalo čekati dugo. Tako su već na idućoj jednici Gradske skupštine najavljenoj za 1. decembar na redu izmene odluke o auto-taksi prevozu, a promene je zatražio Klub gradskih zastupnika HSLS-a i HSS-a.

Ove izmene direktno bi mogle da utiču na poslovanje Uera što se može videti iz dva članka u Predlogu izmena odluka o auto-taksi prevozu.

U Članu 3. tako dodaju stav u kojem stoji: Cena za početak vožnje ne sme uključivati pravo na vožnju bez nadoknade.

S druge strane u članu 5. stoji "Javni poziv za podnošenje zahteva za izdavanje dozvola za autotaksi-prevoz neće se objavljivati do 30. juna 2017, nakon čega će se objavljivati svake četiri godine".

Tim članovima direktno su napali Uber jer pre svega oni koji bi ubuduće hteli voziti za Uber to neće moći narednih godinu i po budući da im Grad neće izdavati dozvole sve do juna 2017.

Takođe članak 3. onemogućava besplatnu vožnju koju je davao Uber svojim korisnicima ako bi pozvali i druge na registraciju.

Naime korisnici Ubera u Zagrebu početak vožnje plaćaju 8 kuna, a dodatno se plaća 4 kune po pređenom kilometru plus 0,5 kuna po minuti vožnje, a pozivanjem drugih korisnika na registraciju i prvi korisnik kao i oni koje je pozvao imaju pravo na besplatnu vožnju u iznosu od 35 kuna.

Ovakvu odluku gradskih vlasti za Index je komentarisao Loic Amado, zadužen za lansiranje Ubera u južnoj i istočnoj Evropi.

"Uber je u otvorenom i konstruktivnom dijalogu s lokalnim vlastima još od pre lansiranja usluge UberKs u Zagrebu. Mi pružamo našim partnerima vozačima dodatnu mogućnost zarade koja je sigurna i fleksibilna te želimo tu priliku ponuditi i svim ostalim licenciranim profesionalnim vozačima koji traže nove načine kako doći do novih klijenata. Limitiranje opcija lokalnim ljudima za dodatnim poslom znači niže prihode za njih te manju mogućnost izbora i više cene za stanovnike koji trebaju uslugu prevoza ", rekao je Loic Amado.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: