Šeici dižu elitni grad na planini u BiH

Izgradnja jedinstvenog integralnog turističkog grada u podnožju Bjelašnice i Treskavice, u Trnovu, 15. oktobra će dobiti formalno-pravnu legalizaciju.

Region

Izvor: Nezavisne novine

Petak, 09.10.2015.

17:47

Default images
Foto: Screenshot/Youtube/Sens Servis

Tog dana internacionalna investiciona kompanija za urbanistički razvoj "Buroj Property Development" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa sedištem u Dubaiju i opština Trnovo, nakon osam i po meseci pripreme, potpisaće finalni ugovor o realizaciji turističko rekreacionog kompleksa "Buroj Ozone", na površini od oko 1,3 miliona kvadratnih metara.

Memorandumom o namerama koji je potpisan početkom februara i Predugovorom iz avgusta, predviđena je izgradnja na hiljade luksuznih stambenih jedinica, hotela, najvećeg trgovačkog centra u BiH, sportsko-rekreacionih i kulturnih sadržaja za svetsku elitu. Idejnim projektom predviđene su i raskošne hortikulturne oaze, uključujući veštačka jezera i fontane, poliklinike, klinike i rehabilitacioni centri.

Kompanija "Buroj Property Development" je osnovana 2007. i jedna je od vodećih u Dubaiju u sektoru investicija u nekretnine. Izvršni direktor kompanije Ismail Ahmed posebno naglašava posvećenost iskorištavanju i razvijanju "neiscrpnih turističkih potencijala" kojima Bosna i Hercegovina raspolaže.

"Cilj ovog jedinstvenog poduhvata je da Bosna i Hercegovina postane jedan od lidera u turizmu u regionu i šire, jer su prelepa zemlja i prirodna bogatstva jedan od najvećih potencijala koji bi trebalo staviti u funkciju svih građana Bosne i Hercegovine", izjavio je Ahmed.

Naglašava da je suštinska razlika između njegove kompanije i ostalih sličnih investitora "u tome što mi dolazimo da radimo zajednički sa vlastima u Bosni i Hercegovini kao njihov dugoročni partner u cilju stvaranja uslova da sve profite i beneficije našeg zajedničkog projekta, delimo zajedno s građanima Bosne i Hercegovine".

U narednih osam godina, radovi na ovom izazovnom gradilištu biće povereni domaćim projektantskim, građevinskim i konsultantskim firmama.

Početna vrednost projekta je oko 930 miliona evra, a vrednost izgrađenog turističkog grada biće oko 4,3 milijarde evra. U toku gradnje prvog integralnog turističkog grada ovakvog koncepta u jugoistočnoj Evropi i nakon njegovog završetka, posao će dobiti najmanje 10.000 radnika svih zanimanja, tvrde potpisnici Ugovora o poslovnoj saradnji.

Prema ugovoru koji će biti potpisan 15. oktobra, opština je obavezna da osigura svu potrebnu urbanističku dokumentaciju, otkup privatnog zemljišta i "privođenje celokupnog prostora predviđenoj nameni" uključujući i odgovarajuće dozvole za komunalnu infrastrukturu.

Trenutno su u toku radovi na izradi geodetskih podloga, elaborata o geološkim i geomehaničkim osobinama terena, izrada idejnih rešenja za sve segmente ove zahtevne urbanističke i infrastrukturne celine. Sve troškove, uključujući i kasniju izradu glavnog projekta celokupnog kompleksa integralnog turističkog grada, snosi strani investitor. Opština Trnovo je sa svoje strane takođe već ugovorila kupoprodaju 22 privatne parcele i za to osigurala 1,2 miliona konvertibilnih maraka. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

9 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: