Makedonci grade auto-put, SB šalje milione

Svetska banka je odobrila Makediniji kredit vredan 83 miliona evra za izgradnju auto-puta Rankovce – Kriva Palanka.

Region

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.10.2015.

10:05

Default images
Foto: Thinkstock.com

Gradnja tog puta trebalo bi da počne na proleće, dok je završetak radova planiran do kraja 2019. godine, piše makedonski portal Kapital.

Korisnik kredita je Javno preduzeće za državne puteve, a garanciju je dala makedonska država.

Od ukupne sume, 78 miliona evra će se utrošiti na izgradnju putnog pravca, a preostalih pet miliona za uspostavljanje sistema za upravljanje mostovima i za institucionalnu podršku korisniku kredita, navedeno je u tekstu.

Prema rečima makedonskog ministra finansija Zorana Stavreskog, kredit je odobren pod izuzetno povoljnim uslovima - rok otplate je 28 godina, grejs period je osam godina, a kamatna stopa će se obračunavati po šestomesečnom Euriboru, po kome ona trenutno iznosi 0,88 odsto.

Stavreski je podsetio da je Svetska banka odobrila Makedoniji u poslednjih 20 godina kredite u ukupnoj vednosti od 1,96 milijardi dolara za razne projekte.

U toj sumi su i grantovi za projekte u saobraćajnoj infrastrukturi, energetici, poljoprivredi, zatim u socijalnom i obrazovnom sektoru i drugim oblastima, dodao je Stavreski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: