Hrvati nemaju rešenje, guše se u dugu

Dug opšte države na kraju drugog tromesečja je, prema najnovijim podacima Hrvatske narone banke (HNB), iznosio 283 milijarde kuna (37 milijardi evra).

Region

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

16:33

Default images
Foto: Thinkstock.com

To je 85,7 odsto procenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), a analitičari procenjuju da će do kraja godine dostići 90 odsto.

Nakon izdašnog izdavanja evroobveznica u martu u iznosu od 1,5 milijardi evra, na mesečnom nivou je usledio treći mesec zaredom pad ukupnog javnog duga koji je krajem juna bio niži za 2,3 milijarde kuna (0,8 odsto) u odnosu na maj, preneo je portal Seebiz.

Istovremeno, na godišnjem nivou ukupni javni dug nastavlja sa rastom pa je u odnosu na jun prošle godine viši za 15,1 milijardi kuna ili 5,6 odsto. Takođe, u poređenju s decembrom 2014. godine javni dug je povećan za 3,4 milijarde kuna, odnosno 1,2 odsto.

S obzirom na izdavanje državnih obveznicama u kunama na domaćem tržištu u julu, u narednom periodu se očekuje novi rast javnog duga koji će, prema očekivanjima analitičara Rajfajzen banke Austrija, do kraja ove godine dostići nivo od 90 odsto BDP-a.

Negativni rizici na visinu javnog duga i dalje ostaju slaba fiskalna konsolidacija uz odgađanje strukturnih reformi, ali i potencijalno veći budžetski deficit u izbornoj godini, navedeno je u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: