Krško ima nuklearku a sad i fabriku lekova

Slovenačka farmaceutska kompanija Krka otvorila je 85 miliona evra vrednu fabriku za proizvodnju aktivnih sastojaka u Krškom, u istočnom delu zemlje.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.10.2015.

08:36

Default images
Foto: Thinkstock

Oprema u novom objektu će omogućiti kontrolu celog proizvodnog procesa - od razvoja do proizvodnje sirovina i gotovih proizvoda, prenosi agencija STA.

Fabrika Sinteza 1proizvodi aktivne sastojke za vertikalno integrisane lekove, koji čine 70 odsto kompanijskog obima prodaje, rekao je predsednik Krke, Jože Colarič, na konferenciji za novinare na otvaranju.

Prema njegovim rečima, fabrika će omogućiti optimalnu proizvodnju strateški važnih aktivnih sastojaka, obezbeđujući Krki da poboljša svoju konkurentsku prednost i poziciju na svim svojim tržištima.

Fabrika, na 5.500 kvadratnih metara, zapošljava 61 radnika, a Colarič je najavio proširenje s još većim objektom na kompanijskoj lokaciji od 16,6 hektara u Krškom. Izgradnja bi trebalo da počne 2020. godine.

Novootvoreni pogon se sastoji od 32 reaktora, šest centrifuga, dve filter sušare i šest vakuum sušara. Celim procesom proizvodnje upravlja računar. Kompleks takođe ima infrastrukturne i pomoćne objekte, uključujući laboratorije i vlastito snabdevanje vodom i strujom, navodi slovenačka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: