Bogate zemlje shvatile, vetar "zlata vredan"

Energija koja se dobija iz vetra pokriva oko tri odsto svetskih potreba za strujom, a 75 odsto evropskih poslova u tom sektoru je u Nemačkoj, Danskoj i Španiji.

Region

Izvor: Tanjug

Subota, 03.10.2015.

10:57

Default images
Foto: Freeimages.com

Proizvodnja energije iz vetra relativno je jeftina, omogućava otvaranje novih radnih mesta i sve se više koristi u celom svetu, piše regionalni energetski portal Enerdži pres.

Španija i Danska iz energije vetra proizvode više od 20 odsto električne energije koju potroše, a Nemačka oko 10 odsto, prema zvaničnim podacima.

Kako navodi portal, te tri zemlje pioniri su u oblasti energije vetra i među prvim zemljama koje su prepoznale njen ogromni potencijal. Njihov udeo u ukupnoj eksploataciji vetra, kao izvora energije, na nivou Evropske unije, iznosi tri četvrtine.

Danska je prva zemlja na svetu koja je počela s masovnom proizvodnjom vetroturbina i gotovo 40 odsto instaliranih kapaciteta u svetu proizveli su danski proizvođači.

Proizvodnja energije iz vetra jedna je od glavnih industrija u toj zemlji i zapošljava oko 25 hiljada ljudi, a podmiruje 26 odsto ukupnih potreba za energijom, s ciljem da do 2020. ta stopa dostigne 50 odsto.

To je deo dugoročnih planova Danske da do 2050. potpuno odustane od fosilnih goriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: