Arapi stižu i u BiH, kupuju nekretnine

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine uočljivo je sve veće prisustvo Arapa. Neki su oduševljeni Sarajevom i BiH, a neki baš i nisu.

Region

Izvor: Deutsche Welle

Utorak, 15.09.2015.

10:54

Default images
Foto: Beta/AP

Ima i onih koji ne žale da odreše kesu da bi kupili kuću u BiH.

Nema sumnje da će turističke zajednice i druge nadležne službe u Bosni i Hercegovini, posebno u Sarajevu, 2015. godine zabeležiti značajan rast broja posetilaca iz arapskih zemalja.

Među Arapima koji su ove godine odlučili da posete Sarajevo, ima i onih koji su zainteresovani za kupovinu nekretnina. Drugi su "na proputovanju“ ili "na odmoru“. Mnoge smo zatekli u centru Sarajeva, ali najviše ih je na području sarajevske opštine Ilidža. Kod hotela "Austrija“ sreli smo dvojicu Libijaca. U Sarajevu su "na medicinskoj rehabilitaciji“. Kažu da su protivnici režima bivšeg libijskog vođe Muamera Gadafija.

"Volimo BiH i ovde nam je dobro“, ističu. Ipak, ne žele da kažu svoja imena i ne pristaju na fotografisanje. Nedaleko od hotelskog kompleksa na Ilidži, zatičemo mlađi bračni par iz Kuvajta. Muškarac nam na lošem engleskom jeziku objašnjava nam da su na godišnjem odmoru. U razgovor se rado uključuje i njegova supruga, govoreći kako je BiH "lepa zemlja“ i kako "uživaju“ u boravku u Sarajevu. Na pitanje koliko dugo nameravaju da ostanu, usledile su konsultacije na arapskom jeziku, nakon čega nam je muškarac pomalo ljutitim tonom rekao da više neće da govori s novinarima.

U BiH uglavnom Arapi iz Persijskog zaliva

Mnogo je otvoreniji Egipćanin Halid Abdelbaki. Kaže da živi u Sarajevu. Ima 39 godina i „uči bosanski jezik“. „Ovde sam već godinu dana, jer sam oženjen Bosankom“, priča s osmehom na licu. Napominje da Arapi u BiH dolaze uglavnom iz zemalja Persijskog zaliva. „Mislim da 90 odsto njih dolazi ovde zbog lepe prirode i čistog vazduha“, kaže Abdelbaki. Rado je stao ispred našeg objektiva, pomalo razočaran što je njegova supruga Bosanka odbila da se fotografiše.

No, ima i onih koji ne dele oduševljenost Bosnom i Hercegovinom. Husein Al Masadi iz Abu Dabija u BiH je došao na godišnji odmor. Kaže da poznaje mnogo Arapa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su zainteresovani za kupovinu kuća u BiH, ali da im neće preporučiti dolazak u tu zemlju

Ušao sam u taksi, a vozač nije hteo da uključi taksimetar. Rekao mi je 'nema taksimetra'. Putovao sam po svetu, bio u Francuskoj, studirao u Velikoj Britaniji, ali nigde nisam doživeo ono što sam doživeo ovde. U mojoj zemlji žive pripadnici 160 nacija, ali niko nema problem sa vozačima taksija. Ako taksista ne koristi taksimetar, to rešava policija. Ovde to nije slučaj“, kaže Al Masadi za DW.

Ponižavali ih na ulicama

Nije mu se dopalo ni ponašanje pojedinih građana. „Mi smo Arapi, vernici, i moja žena je pokrivena. Dešavalo nam se da nam u restoranima dobacuju, da nas vređaju i pitaju: 'šta ćete vi u Sarajevu?' U jednom hotelu ovde na Ilidži, nisam mogao da obavim molitvu. Bilo je vreme akšam-namaza. Pitao sam mogu li da obavim molitvu u jednoj zabačenoj prostoriji, delu hodnika gde nikoga nije bilo, ali mi osoblje to nije dozvolilo. Doživeli smo i druga poniženja. Jedna prolaznica je pljunula moju ženu pred našom decom, jer joj se očito nije sviđalo to što je pokrivena“, kaže Al Masadi.

Dodaje kako zna da su mnogi Arapi zainteresirani za kupovinu nekretnina u BiH, posebno u blizini Sarajeva. „Ja sam ovde došao na godišnji odmor, sa petočlanom porodicom. Da, moji prijatelji su me zamolili da ispitam kakvo je stanje ovde, kakve su cene kuća. Bosna je zaista lepa zemlja, klima je fantastična, priroda lepa, ali nakon svega što smo doživeli, nikome ne mogu preporučiti dolazak ovde. Žao mi je, ali mislim da nikada više neću doći u BiH“, kaže on.

Vlasnici nekretnina, uglavnom Srbi, raduju se kupcima

No, mnogi drugi Arapi hoće. Za kupovinu nekretnina u glavnom gradu BiH očito su spremni da izdvoje dosta novca. Mnoge kuće i vikendice u Sarajevu već su u njihovom vlasništvu. Prema podacima agencija za nekretnine u Sarajevu, Arapi uglavnom kupuju objekte i imanja u okolini grada, uglavnom u vlasništvu Srba. Osnivač Demokratske inicijative sarajevskih Srba Jovo Janjić kaže da Arapi kuće kupuju preko specijalizovanih agencija.

„Takav je slučaj bio i sa mnom“, kaže Janjić za DW. On ističe da u celom tom procesu nema nikakve prisile, da Srbi koji prodaju svoja imanja i objekte, Arape doživljavaju „veoma pozitivno“. „Na kraju, manje je važno kome prodajete kuću ili stan, a naš svet nema toliko novca. Mnogi Srbi, ali ne samo oni, već godinama bezuspešno pokušavaju da prodaju svoje kuće, vikendice ili imanja. Sada su došli Arapi koji imaju novca i to je spas za one koji žele da prodaju svoju imovinu“, kaže Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: