Hrvatima novi zakon ne donosi brze pare

Novi Stečajni zakon u Hrvatskoj neće automatski doneti i poboljšanje sistema međusobnih plaćanja, smatraju u Hrvatskoj privrednoj komori (HGK).

Region

Izvor: B92

Nedelja, 30.08.2015.

12:41

Default images
Foto: Thinkstock.com

Prema novom zakonu u stečaj odlaze svi poslovni subjekti čiji je račun u blokadi dužoj od 120 dana, neće automatski doneti i poboljšanje.

Takvih firmi krajem juna bilo je 19.646 sa ukupnim dugom od 19,2 milijarde kuna (2,5 milijardi evra) i sa 10.139 zaposlenih, navela je HGK.

U Komori ocenjuju da će sprovođenje tog zakona u kraćem roku drastično smanjiti vrednost neizvršenih obaveza kao statističkog podatka, ali da neće automatski doneti i poboljšanje sistema međusobnih plaćanja, preneli su hrvatski mediji.

Prema odredbama novog zakona, stečajevi se neće istovremeno otvarati u svim preduzećima koja su u blokadi dužoj od 120 dana, već prema određenim rokovima za svaku kategoriju, prema dužini blokade i ići će se od najduže prema kraćoj.

Prema toj dinamici, od sledeće godine trebalo bi da krenu stečajevi u poslednjoj kategoriji blokiranih poslovnih subjekata od 120 do 360 dana.

U očekivanju stupanja na snagu novog Stečajnog zakona, vrednost neizvršenih obaveza poslovnih subjekata "nastavlja da se kreće tromo", konstatovala je HGK, navodeći da je posle blagog porasta u maju zabeleženo blago smanjenje u junu (za 1,1 odsto) do nivoa od od 27,7 milijardi kuna.

Najveći deo od toga, odnosno 24,1 milijarda kuna (86,7 odsto ukupne vrednosti svih neizvršenih osnova za plaćanje) predstavlja dug poslovnih subjekata koji su blokirani duže od 360 dana, a 19,3 milijarde kuna duguju društva bez ijednog zaposlenog, napominju iz Komore.

Od svih dugovanja, firme najviše duguju jedna drugoj, kao i bankama i na to otpada 15,8 milijardi kuna. Dug firmi prema državnom budžetu dostigao je 3,2 milijarde kuna, dok prema opštinskim budžetima dug iznosi skromnih 197,5 miliona kuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: