Afera mleko: Hrvatska se brani, BiH bi u rat

Glavno tržište za bosansko mleko je Hrvatska pa tako izvoz u EU najviše i pogađa hrvatske mlekare.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Petak, 28.08.2015.

11:51

Default images
Foto: Freeimages.com

Nakon što je izbila afera "mleko" između dve susedne zemlje, sada je moguće u narednim nedeljama očekivati i mini-trgovinski rat, odnosno zabranu uvoza hrvatske robe na graničnim prelazima za Bosnu i Hercegovinu.

Mediji u Hrvatskoj pišu da država nema nameru da otvara front u trgovanju sa susednom državom, ali da mora da "zaštiti svoje farmere i prerađivačku industriju od dodatnih količina mleka od nelojalne konkurencije kako se ne bi dogodilo lančano urušavanje otkupnih cena na tržištu koje je već uzdrmano zalihama nagomilanim zbog ruskog embarga".

U hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede bili su uzdržani i samo su nezvanično prokomentarisali prozivku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića - da je Hrvatska bez argumenata blokirala izvoz mlečnog asortimana iz BiH u Evropsku uniju.

Glavno tržište za mlekarski sektor BiH do jula 2013. bila je upravo Hrvatska, zato se očekuje da komšije Hrvata neće izvoziti u Nemačku ili Francusku nego opet u Hrvatsku i to godišnje najmanje 50 miliona kilograma. To je više od mesečne proizvodnje hrvatskih farmera.

Poslovni dnevnik piše da je Hrvatska uložila prigovor EK ne samo zbog narušavanja procedure jer nije pravovremeno informisana o odlukama FVO-a, već i zbog činjenice da su sve nove članice EU u sličnim situacijama prolazile strogi višegodišnji nadzor pre nego što su mogle da izvoze na zajedničko tržište EU.

Prigovor je upućen 21. avgusta, a iz EK je 24. avgusta odgovoreno da se dozvola o izvozu mlekarskog sektora iz BiH ipak odlaže do 16. septembar.

Na zasedanju Saveta ministara tema će biti i izvoz mleka iz BiH u EU. Moguće je da Hrvatska dobije podršku nekih članica jer, osim što je ruski emargo ostavio negativne posledice na ukupno mlekarstvo EU, činjenica da BiH svojim farmerima proizvodnju mleka po litru podstiče sa čak 15 evrocenti dok su evropski podsticaji svojevremeno maksimalno iznosili do pet evrocenti mogla bi uticati na konačnu odluku, pišu hrvatski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: