Neko iz EU je rekao "ne" mleku iz BiH

Jedna od zemalja članica EU uložila je žalbu na odluku Brisela da se Bosna i Hercegovina stavi na listu zemalja iz koje se dozvoljava izvoz mleka u zemlje EU.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.08.2015.

18:06

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Izvoz mleka iz BiH trebalo je da počne danas, potvrdio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović.

Kako izveštava agencija Fena, ministar nije saopštio o kojoj je zemlji reč.

Prvi konvoji sa mlekom i mlečnim proizvodima iz BiH trebalo je da krenu danas za Hrvatsku, odnosno EU.

Iz nadležnog evropskog tela koje je uputilo obaveštenje o tome Uredu BiH za veterinarstvo istakli su da nije praksa da se navodi o kojoj je zemlji reč, objasnio je Šarović.

Nadležni evropski komitet će razmatrati uloženu žalbu 16. septembra a do tada BiH neće moći izvoziti mleko ni u jednu zemlju EU, dodao je on, ali je ipak izrazio uverenje da će žalba biti odbijena, jer "sve ukazuje na to da su činjenice na strani BiH".

Na spisku mlekara kojima EU prethodno odobrila izvoz su Milkos Sarajevo, Mljekara Livno, zatim Meggle Bihać i Mlijekoprodukt Bosanska Dubica.

Preduzeće Mlijekoprodukt iz Bosanske Dubice svoje prve količine mleka za EU planiralo je da plasira u Hrvatsku, čije je tržište za mlekare iz BiH veoma značajno, a koje je zatvoreno pre dve godine sa ulaskom Hrvatske u EU, prenosi portal Klix.ba.

Tokom te dve godine industrija mleka BiH suočavala se sa velikim pritiscima zbog viškova mleka.

"Iako ne očekujemo da će količine u startu biti na nivou izvoza koji smo imali u prethodnom periodu, nadamo se da će se kroz ovu liberalizaciju situacija bar delimično stabilizovati kroz period koji je pred nama", naveli su iz Mlijekoprodukta.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH su ranije podsetili da je Kancelarija za veterinarstvo BiH 9. jula dostavila Evropskoj komisiji - Generalnoj direkciji za zdravlje i potrošače, zahtev za uvrštavanje na listu četiri mlekare iz BiH koje ispunjavaju uslove za izvoz mleka i proizvoda od mleka u EU, navedeno je u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: