Posle pola veka, Hrvati grade prvu prugu

Prvi put posle 50 godina Hrvatska u oktobru ove godine počinje da gradi novu prugu, dužine 12,2 kilometara i vrednosti 203,4 miliona kuna (26 miliona evra).

Region

Izvor: B92

Sreda, 26.08.2015.

15:53

Default images
Foto: Tanjug, ilustracija

Pruga će služiti za prigradski promet na linijii Gradec - Sveti Ivan Žabno.

Pruga će jače povezati Bjelovarsko-bilogorsku, Koprivničko-križevačku i Zagrebačku županiju sa Zagrebom, a očekuje se da radovi budu završeni do kraja 2017. godine, prenosi Poslovni dnevnik.

Tom prugom će se putovanje od Bjelovara do Zagreba smanjiti na oko jedan sat, što će doprineti kvalitetu putovanja prilikom dnevnih migracija putnika, ali i ekonomskom povezivanju.

Poslednja nova pruga u Hrvatskoj izgrađena je na relaciji Zadar-Knin daleke 1967. godine, podseća se u tekstu.

Potpisivanju ugovora o gradnji te pruge, čiji je projekat počeo još 2003. godine i koja se sa 85 odsto sredstava sufinansira iz EU fondova, prisustvovali su hrvatski premijer Zoran Milanović i ministri Branko Grčić i Siniša Hajdaš Dončić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: