Hrvati ne strepe zbog "švajcaraca"

Hrvatska narodna banka smatra da troškovi konačnog modela rešenja kredita u švajcarskim francima ne bi trebala da se negativno odraze na bankarski sistem.

Region

Izvor: B92

Sreda, 26.08.2015.

15:04

Default images
Foto: Thinkstock.com

HNB procenjuje da bi ukupan trošak za banke koje u svom portfoliju imaju kredite nominovane u švajcarskim francima mogao da bude između 5,5 i 6,0 milijardi kuna, (između 728 i 794 miliona evra ) odnosno 11 do 12 odsto njihovog kapitala, navedeno je u saopštenju objavljenom na internet stranici te banke.

Taj model rešenja podrazumeva smanjenje trenutne glavnice na iznos koji bi korisnik kredita, sa redovnim otplatama od uzimanja kredita do sada, imao da mu je od početka kredit bio obračunat u evrima.

U saopštenju se, takođe, ističe da njihovi preliminarni podaci pokazuju da bi sve obuhvaćene banke i posle sprovođenja te transakcije imale dovoljno kapitala da u celosti zadovolje regulatorne zahteve, pa čak i one koje imaju najveći procenat "švajcarskih kredita" čija bi se prosečna stopa ukupnog kapitala smanjila otprilike za 1,5 procentnih poena.

Njihova stopa do kraja godine u proseku bi bila 21,6 odsto navedeno je u saopštenju, što bi po predloženom modelu premašilo očekivanu godišnju dobit banaka u 2016. godini, pa bi bankarski sistem u celini, kao i većina pojedinačnih banaka ostvarili gubitak u toj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: