Čiji je sad Sveti Stefan i po kojoj ceni?

Crnogorska skupština je kasno sinoć prihvatila odluku vlade da produži ugovor o zakupu ekskluzivnih hotela Sveti Stefan i Miločer.

Region

Izvor: Beta

Subota, 01.08.2015.

16:33

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Smanjena je i cena zakupnine grčkom zakupcu "Adriatik propertizu" (Adriatic Properties d.o.o).

Skupština je međutum odbila da istom investitoru produži zakup za Kraljičinu plažu sa 30 na 90 godina, sa mogućnošću gradnje u Miločerskom parku.

Odbijen je i predlog vlade o zakupu ostrva Lastavica kod Herceg Novog sa tvrđavom Mamula.

Vlada je tražila, a skupština podržala da se grčkom investitoru produži zakup hotela Sveti Stefan i Miločer za dvanaest godina, te da se smanji cena zakupnine za po 30 procenata, što je za preko milion evra godišnje manje u odnosu na prethodno ugovorenu cenu.

U vladi su takav pedlog obrazložili stavom da grčki investitor "zaslužuje posebnu pažnju", jer je od 2007. godine realizovao obaveze prema državi od 29 miliona evra od čega je 14 miliona renta u korist hotelskog preduzeća u državnom vlasništvu "Budvanske rivijere", a ostatak su porez i doprinosi i takse.

Odluku vlade podržali su poslanici manje članice vladajuće koalicije, Socijaldemokratske partije (SDP), koji su se međutim protivili gradnji apartmana "na najboljem delu crnogorske obale", na prostoru Miločerskog parka.

Socijaldemokrate, kao i opozicija, su bili protiv produžetka zakupa za Kraljičinu plažu, a skupština je odbacila i vladin predlog ugovora da se švajcarskom "Oraskomu" na 49 godina izda ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula.

Poslanici su tražili od vlade da odloži odlučivanje o zakupninama hotela i turističkih atrakcija, a bilo je i ozbiljnih primedbi da u pomenutim poslovima nisu zaštićeni interesi države.

Prema pisanju pojedinih medija grčki "Adriatik propertiz" je i bez saglasnosti skupštine, odlukom akcionara Budvanske rivijere, već dve godine plaćao nižu cenu zakupnine za Sveti Stefan i Miločer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: