CG: I dalje zajme radnike bez ograničenja

Crnogorsko Ministarstvo rada i socijalnog staranja predložilo je da se zakonom o radu poslodavcima omogući da angažuju radnike na određeno vreme i do tri godine

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.07.2015.

14:36

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Do sada je to ograničenje bilo na dve godine.

Ta klauzula moći će da se primeni samo u slučaju da se radi o novoosnovanim preduzećima ili o zaposlenju teže zapošljivih lica, u koje spadaju stariji od 50 godina života i osobe sa invaliditetom, prenosi Radio i televizija Crne Gore (RTCG).

U zakonu, kako navodi RTCG, ipak nedostaju odredbe na koje su ranije pažnju skretali sindikati i udruženja za zaštitu radnika, a kojima bi se onemogućilo da agencije za ustupanje radnika sabotiraju primenu Zakona o radu u delu koji se tiče davanja ugovora na neodređeno.

Naime, nije dato ograničenje agencijama da ne mogu od jednog preduzeća uzimati radnike, pa ih vraćati nazad, samo da bi se izbeglo davanje rešenja o stalnom zaposlenju.

Procenjuje se da u Crnoj Gori trenutno oko 30 hiljada zaposlenih radi po osnovu ugovora na određeno vreme, ali predloženi akt se uopšte ne bavi njihovim statusom, odnosno prevođenjem u radni odnos na neodređeno vreme.

Iako su sindikati na to više puta upozoravali i tražili da se taj deo reguliše zakonom, agencije će praktično i dalje moći da uzimaju radnike od jednog preduzeća pa da ih vraćaju nazad, samo da bi se izbeglo davanje rešenja o stalnom zaposlenju.

Novi zakon, takođe, propisuje da radna nedelja traje 40 sati, ali da sa prekovremenim radom može da traje najviše 48 časova.

"Ako zaposleni radi prekovremeno, ukupno trajanje rada zaposlenog ne sme biti duže od 48 časova sedmično. Prekovremeni rad uvodi se pisanom odlukom poslodavca pre početka tog rada", navedeno je u pripremljenom tekstu zakona.

U njemu se, takođe, predviđa da zaposlena žena za vreme trudnoće, roditelj s detetom mlađim od tri godine života, samohrani roditelj s detetom do sedam godina života, zaposleni koji radi sa nepunim radnim vremenom kod više poslodavaca, mogu da rade prekovremeno samo ako poslodavcu dostave pisanu izjavu o pristanku na takav rad, koji, naravno, neće važiti u slučaju više sile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: