Turisti u šoku - bezobrazna skupoća Jadrana

Oterati gosta – neprocenjivo. Ovo kao da je moto hrvatskih ugostitelja na obali tokom letnje sezone, pišu hrvatski mediji.

Region

Izvor: 24sata.hr

Ponedeljak, 27.07.2015.

10:30

Default images
Foto: Thinkstock.com

Čim je prvi turista kročio na obalu, cene su drastično porasle. Vrtoglavim cenama ugostitelji kratkoročno profitiraju, ali neki se boje da bi dugoročno svi mogli da plate jer turisti pamte, a vesti se danas brzo šire, piše hrvatski portal 24 sata.

Svetski portal za putovanja Trip Advisor pun je ‘‘preporuka’’ o cenama na Jadranu. “Ne idite tamo. Mi sigurno više nećemo„, požalio se turista na skupoću na Hvaru.

“To je definitivno bilo najskuplje mesto na našem godišnjem odmoru. Plaćali smo stotine kuna samo za hamburgere, sendviče i pice“, žali se turista.

Osim po broju sunčanih dana, katedrali i samostanima, Hvar postaje poznat i po nabijanju cena.

Na stranicama Delfin Sports bar & grila, koji radi u sklopu Sunčanog Hvara, stoji cenovnik od kog prosečnom Hrvatu zastaje knedla u grlu.

Prženi krompirići tamo stoje 20 kuna (oko 2.5 evra), pileća salata Cezar je 65 kuna (8 evra), a poželi li gost, na primer, burito, za to zadovoljstvo platiće 125 kuna (16 evra).

Najjeftiniji hamburger tamo je 65 kuna (8 evra), a definitivni rekorder je hamburger od 140 kuna (18 evra).

Ali u cenovniku piše da je reč o Rockstar Triple hamburgeru, u kom sve sastojke, osim peciva, onaj ko ga naruči dobije u trostrukoj meri.

Cene na Hvaru bodu u oči, ali ni ostali gradovi ne kaskaju. U rovinjskom Maistrinu restoranu Bonaca obični hamburger s prženim krompirićima stoji čak 63 kn (približno 8 evra), a pola litre mineralne vode turisti će platiti 17 kuna (oko 2 evra).

“Žao nam je ako neki smatraju da su cene previsoke i ako se neko na njih žali. Znamo da ne mogu sebi svi da priušte dolazak kod nas, ali radi se o novom objektu koji je otvoren prošle godine, s prelepim pogledom na more. Ima i skupljih restorana na Jadranu sigurno, a kod nas je hrana kvalitetna i gostiju ima”, rekli su u tom rovinjskom restoranu.

Gastronomska ponuda u Splitu sve je šarolikija, a Splićani će reći da je i sve manje povoljna. U skupljim restoranima, poput Mazgoona u blizini Pjace, možete pojesti vrstu gurmanske pice za 110 kuna (14 evra) ili hamburger za 85 kuna (11 evra).

U Chops Grill steak & sea food foodu kraj Marmontove ulice dobićete za 85 kuna (11 evra) burger s cenjenim mesom angus govedine. Unutra su i zelena salata, paradajz, karamelizovanii luk, sir i hrskava slanina. Uz naručeni hamburger poslužen je i pomfrit. Ali to je ponuda za goste s dubljim džepom, a hranu u tim objektima spremaju renomirani kuvari.

U Fortuni, jednoj od najstarijih splitskih picerija, cene se kreću od 54 kune (7 evra) za Margaritu do 110 kuna (14 evra) za Crnu picu s dagnjama, kozicama i inćunima.

“U našim restoranima u centru, koji uglavnom pozitivno posluju samo leti, pice su najmanje isplative. Naime, zna doći 12 gostiju koji naruče tri pice i potroše flašu kečapa. Tako nam zauzimaju stolove, prljaju stolnjake i pribor, a mi gubimo zaradu. Osim toga, za picu neprestano morate da imate i po celi dan ugrejanu peć na više od 350 stepeni. To su vrlo veliki troškovi s obzirom na isplativost. Ali picu morate imati svakako u ponudi“, pokušao je visoku cenu da opravda splitski ugostitelj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

196 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: