Dogovor Srbije i CG - 2 meseca do penzije

Korisnici PIO fondova Srbije i Crne Gore, koji imaju staž u dve države, ubuduće će za dva meseca ostvarivati prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Region

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.07.2015.

15:39

Default images
Foto: Thinkstock.com

Brže i lakše ostvarivanje prava predviđeno je Sporazumom o elektronskoj razmeni podataka koji su potpisali direktori dve ustavnove Dušan Perović i Dragana Kalinović.

Potpisivanju u Podgorici prisustvovali su ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Srbije Aleksandar Vulin, kao i Ministarka za rad i sočijalna staranja Crne Gore Zorica Kovačević. Vulin je, nakon potpisivanja, rekao novinarima, da će sporazum omogućiti građanima da brže i jeftinije ostvaruju prava, kao i smanjenje perioda čekanja na rešenje, koje će sada biti smanjeno na dva meseca, što je zakonski rok i u Srbiji.

"Do sada se na rešenje o penziji između Srbije i Crne Gore čekalo bar šest meseci", rekao je Vulin.

U skladu sa sporazumom, osiguranici, kako je rekao, neće morati lično da dolaze i donose potvrdu o životu, već će to moći da urade elektronski, te će na taj način i građani i fondovi.

Vulin je istakao da je saradnja vlada Srbije i Crne Gore na najvišem mogućem nivou.

“Radujem se potpisivanju sporazuma o socijalnom osiguranju, jer mi imamo kapacitete koje Crna Gora nema, a koji su joj potrebni i nema razloga da se ti kapaciteti ne koriste i da ne pomognemo tako što ćemo omogućiti da se specifične usluge mogu ostvariti i u Srbiji”, rekao je Vulin.

"Srbija i Crna Gora rešavaju otvorena pitanja i među vladama dve zemlje nema nijednog spora kada je reč o socijalnoj zaštiti, penzijama, osiguranju", rekao je Vulin pozivajući svoju koleginicu u uzvratnu posetu Beogradu.

Crnogorska ministarka rada Zorica Kovačević istakla je da je saradanja dva ministarstva primer dobre prakse i rada u interesu građana obe zemlje.

“Nemamo nikakvih nerešenih problema i nastavljamo da sarađujemo sa našom bratskom državom”, rekla je Kovačević i dodala da se očekuje potpisivanje još jednog sporazuma u vezi sa korišćenjem usluga ustanova socijalne i dečje zaštite koju koriste deca iz Crne Gore.

“Trenutno je 75 dece iz Crne Gore u Srbiji koji su korisnici tih usluga, i ministarstvo i roditelji su veoma zadovoljni odnosom koje imaju te ustanove prema našoj deci”, rekla je ona.

Ona je najavila i dogovore u vezi sa zdravstvenom zaštitom vojnih lica i usklađivanjem penzija vojnih penzionera, koje je Crna Gora preuzela da isplaćuje 2005. godine da isplaćuje.

Direktor PIO fonda Crne Gore Dušan Perović naveo je da je sporazum kruna saradnje dve zemlje, koja je, kako je rekao, iz godine u godinu sve bolja.

“Smanjićemo maltretiranje građana i već od jeseni ćemo razmenjivati podatke o datumu smrti korisnika u obe države”, objasnio je Perović i dodao da su u toku dogovori oko organizacije dana penzionera u Podgovirci i Beogradu.

Diriektora Republičkog PIO fonda Srbije Dragana Kalinović kazala je da se sporazumom napredijuje prijateljska saradnjudva fonda, kao i da će tak dokument mnogo olakšati ostvarivanje prava građana što je i jeste osnovni cilj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: