BiH erlajnz pred gašenjem

Bosanskohercegovačka avio-kompanija zbog nagomilanih dugova bi mogla da završi u stečaju.

Region

Izvor: B92

Subota, 04.07.2015.

16:32

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Jedna opcija je i gašenje BH erlajnza i osnivanje nove kompanije.

Predstavnici Sindikata BH erlajnza su se ponovo sastali s premijerom Vlade FBiH Fadilom Novalićem. Ali, ni nakon ovog sastanka nije pronađeno rešenje nagomilanih problema u ovoj kompaniji.

Premijer je ponovo predstavnicima sindikata rekao da ostaje pri svojoj ponude da HETA isplati 5,3 miliona KM. Iz HETA, navodno, još uvek vagaju ovu ponudu, iako su je prvobitno odbili.

Sindikat BH erlajnza u sredu je održao sastanak s predstavnicima HETA na kojem je potvrđeno da je HETA spremna za vansudsku nagodbu, ali nisu spominjali iznos novca koji će tražiti.

Ukupan dug prema HETA trenutno s kamatama iznosi 23 miliona KM. Alija Jazvin, zamenik predsednika Sindikata BH erlajnza za Klix.ba kaže kako oni podržavaju odluku premijera Novalića da HETA bude isplaćeno maksimalno 5,3 miliona KM.

Naime, prema nezvaničnim informacijama sindikata, HETA je do sada isplaćeno blizu 17 miliona KM, odnosno glavnica duga. Ako HETA ne prihvati ovu ponudu najverovatnije će biti pokrenut stečaj. Premijer je, prema rečima Alije Jazvina, rekao kako bi trebalo razmišljati i o gašenju BH Airlinesa i osnivanju nove kompanije.

Nova kompanija bi u startu imala na raspolaganju 5,3 miliona KM koje premijer sada nudi HETA. Problem nabavke aviona rešio bi se iznajmljivanjem jednog ili više aviona, a išlo bi se i na racionalizaciju broja zaposlenih. Podsećanja radi, BH erlajnzs je i osnovan nakon propasti i gašenja Er Bosne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: