Hrvati duguju Grčkoj više nego Grci njima

Hrvatska trenutno duguje Grčkoj 74 i po miliona evra, dok je grčki dug prema Hrvatima samo 130.000 evra, rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.07.2015.

16:23

Default images
Foto: Thinkstock.com

Na pitanje koliko kriza u Grčkoj može da utiče na situaciju u Hrvatskoj, posebno zbog pritiska na evro i mogućeg skoka vrednosti švajcarskog franka, sa kojim korisnici kredita u Hrvatskoj imaju veliki problem, Vujčić je RTL Direktu odgovorio da su to "neki rizici koji bi mogli da se ostvare i na koje svi moramo obratite pažnju".

On je podsetio na oscilacije evra i franka na berzi, ali je istakao da su one bile prisutne samo na početku dana i da su se evro i franak ubrzo vratili na svoje uobičajene vrednosti i međusobni odnos.

Vujčić je, takođe, dodao da je Hrvatska daleko od grčkog scenarija i da joj se u skorije vreme ne može dogoditi da bude u situaciji da ne može da plati neku ratu inostranog duga.

"Mi smo u situaciji u kojoj naši međunarodni bankarski ulozi pokrivaju ceo hrvatski inostrani dug u jednoj godini", rekao je Vujčić uz opasku da je vrlo loše za privredu i samu zemlju ako ne može da izvršava svoje obaveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: