"Više nećemo ići 7 sati do Budimpešte"

Za tri ili tri i po godine moglo bi da se putuje prugom Beograd - Budimpešta za dvostruko manje vremena nego sada, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.07.2015.

14:40

Default images
Foto: Tanjug

"Za Srbiju je od ključnog značaja pruga Beograd-Budimpešta i što se Srbije tiče ostajemo potpuno i dosledno spremni da u taj projekta uđemo već pre kraja godine", istakao je premijer.

Vučić je na konferenciji za novinare sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom rekao da će 16. i 17. jula biti održan sastanak srpskih i mađarskih ekspertskih timova i ministara za saobraćaj i infrastrukturu, zajedno sa kineskom stranom. "Bez obzira na različite procene u studijama o izvodljivosti između naših vlada i kineske vlade mi ostajemo potpuno i dosledno spremni da u taj projekat uđemo, što se tiče Srbije, već pre kraja godine mi ćemo biti sposobni i spremni da krenemo u izgradnju te pruge", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje o dinamici radova u vezi sa izgradnjom pruge i kada bi mogla da bude završena, Vučić je rekao da smo dobrim delom već počeli da radimo idejni projekat za prugu Beograd - Budimpešta i što se srpske strane tiče, bićemo spremni da krenemo u igrdanju već pre kraja ove godine.

"Računajte za neke tri, tri i po godine mogli bismo da idemo brzom prugom i veoma brzo umesto sedam sati za više nego dvostruko manje da idemo od Budimpešte do Beograda i od Beograda do Budimpešte", kaže Vučić.

Premijer je naveo da je pruga Beograd - Budimpešta za Srbiju veza sa centralnom i zapadnom Evropom.

"Mislim da je to dobra veza i Mađarske sa kompletnim jugom i istokom Evrope", rekao je Vučić navodeći da je sa mađarskim premijerom razgovarao i o drugim infrastrukturnim projektima - pruzi Baja-Segedin-Subotica, otvaranju plovnog prelaza na Tisi, kao i otvaranju drugih putnih prelaza na granici Srbije i Mađarske.

Premijer Srbije je naveo da je sa mađarskim kolegom razgovarao i o ulaganju mađarskih privrednika u Srbiji i srpskih privrednika u Mađarskoj.

"Želimo da vidimo mađarske kompanije ne samo u Vojvodini nego u celoj Srbiji. Uspeli smo da tu vrstu dogovora postignemo", rekao je Vučić navodeći da su mađarske kompanije zainteresovane za privatizaciju 35 preduzeća u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

171 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: