BiH stekla naklonost Rusa, skočio izvoz

Izvoz iz BiH u Rusiju od januara do kraja maja ove godine iznosio 34,3 miliona konvertibilnih maraka (KM) (17,3 miliona evra)

Region

Izvor: B92

Nedelja, 28.06.2015.

14:39

Default images
Foto: Thinkstock.com

U istom periodu prethodne godine izvoz je bio 26,3 miliona KM, što je povećanje za 30 odsto, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Pri tome je najveći skok izvoza zabeležen kod voća i povrća od gotovo 20.000 procenata, a najzastupljenije su bile jabuke i kruške, prenose Nezavisne novine. Ekonomski stručnjaci ističu da je veoma bitan pozitivan trend rasta izvoza posljednjih godina, jer se krenulo s veoma malom bazom, pa svaki i manji porast vrednosti izvoza procentualno izgleda veliki.

Međutim, navode da domaće firme nemaju dovoljno kapaciteta kako bi u kontinuitetu mogle da ispoštuju zahteve velikih tržišta, kakvo je i rusko, pa predlažu udruživanje srodnih BiH firmi u klastere radi lakšeg zajedničkog nastupa.

U strukturi izvezene robe i dalje dominiraju medicinski i farmaceutski proizvodi, čija je izvozna vrednost bila nešto više od 19 miliona maraka, dok su se iza njih ove godine pozicionirali voće i povrće u vrednosti većoj od 10 miliona maraka.

Kada je reč o voću i povrću, njihov ukupan izvoz u prvih pet meseci lani iznosio je tek 53.444 KM.

I sa najnovijim povećanjem, izvoz u Rusiju je i dalje višestruko manji od uvoza iz te zemlje u BiH. U periodu od januara do maja u BiH je uvezeno ruske robe u vrednosti od 358,3 miliona maraka i manji je za oko 35 odsto nego u istom periodu prošle godine, navodi se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: